Фонтан и водни ефекти се очакват в парк "Маркотея"

Водеща! Fontan-i-vodni-fkti-s-ochakvat-v-park-Markotya
Фонтан и водни ефекти се очакват в парк

 Парк "Маркотея" все повече се превръща в красиво място за отдих и отмора. Там все по-често се провеждат организирани изяви и различни мероприятия. Група работници от общинско предприятие "Благоустрояване" ремонтираха езерото в парк "Маркотея". Запълнени са дупките по дъното, оправен е и наклона, който поначало е бил сгрешен.

Изчистени са каналите, за да се хванат пролетните води към езерото. То вече е пълно с вода, по него плават засега изкуствени лилии, като надеждата е скоро да се появят и естествени. Възстановена е кулата в езерото. Във водата са поставени съоръжения за водни ефекти, които ще бъдат пуснати за Празника на Габрово. Преди време имаше недоволство, че езерото е станало развъдник на жаби и крякането им оглася парка, особено нощем. "Езерцето в Маркотея е естествен водоем, а не изкуствен аквариум, в който плуват златни рибки. Ако някои хора действително са си представяли, че това ще е един затворен съд, с кристално чиста вода, няма как да стане. Жаби и жабуняк е имало и преди, защото това е естествен водоем, безоточен.

Но тогава никой не се е оплаквал", коментират специалисти от Общината. В социалните мрежи продължава недоволство от някои неудачи в парка. Не се знае дали по проект или при изпълнението нещо не е направено както трябва, но пейките в централната част на парка, там са и алеите за игра на децата, са без нито една сенчица. Навремето там е имало дървета, но те са отсечени. Няма как през деня в горещо време да се седне на пейките в адския пек. Други недоволстват, че те били без облегалки.

Трети - че мраморните пейки се нагорещяват като печка в жегите. Трети питат защо няма пейки по другите алеи, където има повече дървета и сенки. Няма го и обещаното кафене край езерото, няма изгледи скоро да стане. Изгражда се напоителна система, в парка ще бъдат посадени още цветя и красиви цветни фигури. Общината прави всичко възможно да стане Маркотея наистина привлекателно място за повече габровци, заделя средства за това. В бюджет 2018 има средства за система, свързана с изграждане на фонтан и водни ефекти, които ще облагородят езерното пространство и ще го направят подходящо за парковата среда.

Парк Маркотея ще изглежда съвсем различно от сегашния му вид - с ефекти през деня и светлинни ефекти през тъмната част на денонощието. Паркът ще се превърне в едно наистина приятно място, което ще бъде предпочитано за отдих, според кмета на Габрово Таня Христова. Преди време тя коментира, че има проблеми с качеството на строително-ремонтните работи в парка. Според кмета възстановяването на парк Маркотея е единственият проект с европейско финансиране, който е бил поставен в риск, поради изключително лош изпълнител, с изключително лоша организация на строително - ремонтните работи. Община Габрово не е искала за изпълнител "Сънником“ ЕООД“, това е избор на контролните и съдебни органи. Въпросното дружество е обжалвало обществената поръчка и в резултат на дългите съдебни процедури, продължили близо 2 години, се е сдобило с правото да благоустроява парка. Макар и доста критикуван, паркът Маркотея вече трета година е място за отдих и отмора, поне на хората от квартала, особено в почивните дни. Все още не се е превърнал в най-любимото място на всички габровци, както някога е бил. Тогава по езерото плували лодки и водни колела, по брега плачещи върби разпростирала клони, под тях се разхождали влюбени. Мнозина носталгично въздишат по онова отдавна отминало време. Ще плуват ли лодки в езеро Маркотея, още не се знае. В интерес на истината в проектът за реконструкция на парка, никъде не става дума за превръщане на езерото в плавателен водоем, с лодки или без лодки. Може би по някои друг проект. Но така или иначе, по-добре е, че имаме обновен парк, отколкото напълно изоставен и буренясал, такъв какъвто беше през последните 20-30 години.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото