Емил Михов: „За първи път в България направихме археологическа ситуация“

Водеща! Emil-Mihov--„Za-p-rvi-p-t-v-B-lgariya-napravihme-arheologicheska-situatsiya“
Емил Михов: „За първи път в България направихме археологическа ситуация“
В началото на месеца, на 4 юни 2022 г., беше открит новият Интерактивен археологически музей в Златоград с виртуален туристически гид.

Гости на събитието са били директорите на над 15 музея в България, включително Бонка Петрунова на Национален исторически музей, представители на Министерството на туризма, на Фонд Култура, археолози от НАИМ на БАН, журналисти, кметове и областни управители. Подробности за неговото създаване и за експонатите в него, разказа габровецът Емил Михов, който се занимава със заснимането на археологически обекти в страната. Той е работил със светилата на българската археология и история като проф. Николай Овчаров, доц. Здравко Димитров, Веселка Кацарска, Станчо Ваклинов и др.

За новият интерактивен археологически музей в Златоград разказва Емил Михов.

Новият интерактивен музей в Златоград е с материали от извършваната за първи път археология при с. Бенковски в една борова гора, където открихме тракийско селище с некропол и храм. А там се копае за първи път, тъй като е гранична зона, в която не се е извършвала археология. Ние нямахме представа какви хора са живели там и как са живели, поради което разкопките са новаторски, които дават визия за живота в източните Родопи, където копаем от четири години. Там беше разкрит един некропол с много богато погребение, където има две трупополагания. Гробът е разкопан от археолога Лещаков, а работата продължава доц. Димитров. Той е наречен „Принцесата“, тъй като единият труп има много богат набор от дамски аксесоари – обеци, гердани, фибули. Там се наблюдава чист орфизъм, при който труповете се разчленяват и подреждане в един свещен кръг – херакъл. Отстрани има две много интересни каменни плочи, върху които са извършвани ритуалите. Те са дообработени с улеи и там вероятно са извършвани жертвоприношения, гадания и т. н. Точно покрай този гроб беше разкрито и селището, по което има още много да се работи. До този момент е хванато как са разположени стенните, както и каква територия обхваща то и всичко беше сортирано и датирано. В единия край на стръмния баир беше намерен и доста голям храм в горите за този период, който е предназначен за извършване на старите тракийски ритуали на водолеене. Всичко това даде основания да имаме много сериозни хипотези за живота в Родопите и беше направен нов музей, в който да бъде събрана тази история.

Ако трябва да бъдем честни спрямо археологията в България, откритото край Бенковски не са нещо изключително, но тяхната историческа стойност е много висока. И затова ние решихме да бъде създаден изцяло нов музей, което продължи три години. Макар музеят да е много малък в него има няколко много силни акцента. Тук ще вмъкна, че неговото създаване е резултат на изяло частна инициатива на големия меценат от Златоград Александър Митрушев, който финансира и разкопките, и поддържа етногафията в града. Преди две години той направи музея на Делю Войвода, към който има голям интерес. Той е човекът, който организира Делювите празниции, Телефониадата, Чевермето – всички Златоградски празници. Това е един много родолюбив българин и голям меценат. По време на работата по разкопките разбрах, че преди 20 години не е имало хотел в Златоград, а в момента хотелите са 46 с 1500 легла в тях. И всички хотели са непрекъснато пълни, благодарение именно на туризма. Този човек купува една къща, ремонтира я и организира в нея музей. На всички е ясно, че вложените средства в изграждането на този музей няма да се възвърнат, но Александър Митрушев прави всичко със сърце. Фактически този музей е разположен в две стаи във възрожденска къща. На първия етаж е откритата през миналата година експозиция „Археология“, която е по-стара, а на втория са разположени новите археологически откритие. Фактически преправихме заведение в археологически музей и целят този процес сме го заснели.

Искам да отбележа, че за първи път в България направихме археологическа ситуация. Всеизвестно е, че хората обичат историята, археологията, които крият в себе си и много романтика. Всъщност всичко е свързано с къртовски труд, благодарение на който направеното остава за поколенията. За съжаление, археологията е деструктивна наука, в нея има вдигане на пластове, на погребения, след което откритото не може да остане на мястото, където е намерено. Свидетел съм например как някои открити обекти – примерно стена, която в резултат на климатичните въздействия се разрушава.

Ето защо това, което открихме край Бенковски го пренесохме в музея чрез диорама - голям тапет на историческата ситуация. В него поставихме дори и експонати. По този начин хората се пренасят буквално как изглежда всичко намерено в момента на неговото откриване. Нещо което е много интересно и предизвиква вниманието не само на възрастните, но и на децата. Хората започват да гледат по друг начин на откритото. Освен това ние направихме един голям макет и на целия регион, за да могат посетителите да разберат всичко, за което се говори. Защото, ако напишем само, че има Тракийски династичен център, малко от посетителите ще разберат за какво точно става дума. Няма и да им е интересно за какво става дума. А ние направихме макет, в който се виждат връзките между тези разкопки – селище, некропол, храм. Вижда се и много интересната стена там, която няма аналог в България. Другият акцент в този музей е холографската витрина. За първи път древните експонати, които сме изложили – пръстени, медальони, обеци, фибули и т.н. да се появят пред очите на посетителя и дикторът да започне да говори за какво служи този експонат. Към него да се прибави и анимация, чрез която да се обясни, че чрез фибулата се закачат дрехите. Или как стоят подредени обеците, как са нанизани стъклените амфорки в една обща гирлянда. Гостите по време на откриването споделиха, че са изключително впечатлени, тъй като всяко нещо вече им говорело и те не го възприемали като статичен елемент, а като реалност с всички нейни детайли. Така че историята да говори на всеки.

Успоредно с това, в музея ние направихме и една електронна карта, чрез която всеки посетител добива представа кой експонат къде се намира, как се стига до него и какво представлява. Просто човек вижда картата и каквото бутне по нея тя му разказва как може да стигне до това място и какво ще види там. С видеофилми.

Впрочем, на самото откриване присъстваха и представители на Министерството на туризма, които считат, че всичко в този музей е уникално и трябва да бъде разширено като инсталация. За което имам своите конкретни предложения. Успоредно с това получих още четири поръчки за подобни инсталации Златоград. Така че, предстои ми още много и то сериозна работа в този регион на страната.



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Българщина

Към началото