Елена Влаева: “Оркестър „Габрово” подготвя първия концерт с билети”

<p>Тази година традиционният пролетен концерт на оркестър „Габрово“ ще бъде
Елена Влаева: “Оркестър „Габро

Тази година традиционният пролетен концерт на оркестър „Габрово“ ще бъде с билети, така както заслужава талантът на музикантите в него. Защо Общината стигна до това решение, коментира Елена Влаева, главен експерт в отдел „Култура“ в Община Габрово.

- Г-жо Влаева, как стигнахте до идеята концертите на оркестър „Габрово“ да са с билети?
- Тази идея битува много отдавна и многократно е обсъждана. Вече всички в Общината са убедени, в т. ч. и изпълнителите в оркестъра, че този е правилният начин и подход. Така че не е нещо, което спонтанно се е родило и сме решили да експериментираме.
Всички ние, които работим в Община Габрово за развитието на културата, твърде много ценим труда на хората, които правят музика и които са отдали живота си на изкуството, и смятаме, че той трябва да получи адекватно отношение.
Друг е въпросът, че в Габрово много дълго време се е поддържала една традиция двата ни оркестъра да предлагат на своите почитатели концерти или безплатно, или на много ниска цена. Камерният оркестър например е с ниски цени на билетите, но в случая е важно да отбележа, че това е част и от социалната му функция. Цената е съобразена с факта, че една не малка част от публиката на камерните концерти е от хора на пенсионна възраст, които са с ниски пенсии. Политиката на оркестъра е да привлича и по-младата аудитория – за ученици и студенти билетите също са с доста ниски цени. А оркестър „Габрово“ е изградил традиция от години наред за своите почитатели да се наслаждават на неговите изпълнения без пари.
- Извинете, но това не е правилно - музиката, която правят изпълнителите на оркестър „Габрово“, заслужава уважение, както и техният талант. Нима се съмнявате, че габровци не оценяват това?
- Не се съмнявам и искам да вярвам, че хората, които имат отношение към музиката, могат да засвидетелстват уважение към изкуството на музикантите освен с присъствието си и с финансова подкрепа и че няма да има нищо различно на предстоящия концерт на 17 март откъм посещаемост.
- Каква ще е цената на билетите?
- Концертът ще бъде на 17 март от 18 часа в зала „Възраждане“. Цената на билета ще е 2 лв. Това е символична цена и въпреки всичко има смут у хората (оркестрантите и диригента), както при всеки първи път. Публиката има какво да очаква и категорично има за какво да си плати. Нашите музиканти правят изключително сериозна и качествена музика. Последните месеци тече усилена подготовка на изцяло нов репертоар, с който да излязат пред своята публика. Надявам се, че ще привлекат и нова публика. На концерта на 17 март 90% от изпълненията ще прозвучат за първи път в изпълнение на оркестър „Габрово“. Ще се чуят творби на Джорж Майкъл, Сантана, Рики Мартин...
За почитателите на музиката тези имена означават много, а за познавачите издават колко много труд и усилия са нужни за направа на нови аранжименти и изпълнение. Най-логичното, което можеше да предприеме оркестър „Габрово“ и съответно Община Габрово, бе най-сетне тези концерти да бъдат срещу вход.
И си позволявам накрая да поканя всички, които обичат Габрово и знаят, че е въпрос на престиж този град да има двата си оркестъра, да дойдат на концерта. Аз самата и всички мои колеги с удоволствие ще си платим, за да сме там, макар работата ни да го изисква и да имаме възможност да присъстваме служебно!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни