Джон Мълроу: „Трябва по-често да излизаме на улицата и да казваме какво искаме - да ни чуят”

	Джон Мълроу, специалист по бизнес устойчивост от Центъра за устойчиви
Джон Мълроу: „Трябва по-често
Джон Мълроу, специалист по бизнес устойчивост от Центъра за устойчиви технологии към Университета на Илинойс, беше специален гост на „Узана поляна фест“, който се проведе през изминалите петък, събота и неделя.

На голямата сцена на фестивала, събрал доста хора въпреки дъждовните изблици на времето, Джон говори за ключовата роля на културата в опазването на планетата. С работата си по цял свят Мълроу разпространява посланието за силата на малките решения да бъдат реалната причина за голямата промяна в мисленето и поведението на съвременното ни консуматорско общество. Градско земеделие, компостиране, иновации в техниките за рециклиране са само някои от темите, които Мълроу засегна в лекциите си. Пред „100 вести“ той каза, че ще се опита да пренесе в родината си идеята за провеждането на екологични фестивали като на Узана по време на различните прояви, които се организират в САЩ за 4 юли. За интервюто съдейства основателят на фондация „Тайм“ Елена Петкова.
- Г-н Мълроу, постоянно се говори за опазването на природата, а нещата в света като че ли стават все по-зле. Всички знаят какво да правят за опазването на планетата, но не го правят?
- Ние сме в една култура, знаем как може да изглежда един различен живот, но да направим така, че той да се случи и да го живеем този живот. Всичко това е срещу много от нашите съвременни традиции и навици. 
 
Като например продуктите, които консумираме, дрехите, които носим, начинът, по който се придвижваме. Ще повторя един пример, който дадох в лекцията си вчера. Става дума за погребенията – колко много ресурси се използват за едно погребение. Но ние продължаваме да очакваме тези неща за погребението на нашите близки. За мен лично, ако дядо ми примерно почине, аз и моите родители ще имаме много сериозни спорове за това как да го погребем. Тук говорих с много млади българи, които мислят по същия начин. Мисля, че част от проблема е проблем между поколенията. Хората, които вземат решение, идват от един друг начин на живот. В много отношения по-възрастното поколение помни един по-труден живот и не могат да разберат защо ние искаме да се върнем към него. Макар за нас това да не е връщане назад, а отиване напред.
- А бихте ли уточнили как според Вас трябва да се погребе един човек днес?
- Ние говорим в края на краищата за едни мъртви тела, колкото и да са ни близки. Моите приоритети са например първо – подаряване на тялото за развитие на науката. Второ – природно погребение – без метални или сложни дървени ковчези, и трето – кремацията, която е вид компостиране. Другият въпрос е как да превърнем самите гробища в места за възстановяване на природата, а не за нейното разрушаване. Едно от най-деструктивните неща е използването на пестициди, на торове при градинарската работа в гробищата. Това е същият въпрос, който си задаваме и по отношение на природосъобразното селско стопанство, жилищата ни и други аспекти на живота.
- Сегашното младо поколение има ли нагласата да живее природосъобразно?
- И да, и не. Да, защото младите хора са по-отворени за информация от целия свят и по Интернет научават за лошите условия на работа и екологичните проблеми. Но в същото време бих попитал: „Готови ли сме да си оставим мобилните телефони и да ходим да берем билки рано сутринта?“. Има много екологично и природно знание, което е в риск в момента, защото то може да си отиде заедно с по-възрастното поколение. Така че времето е много особено – трябва да се направи някаква връзка между това, което могат по-възрастните и това, което знаят по-младите.
- Вие сте за пръв път тук. С какво Ви впечатли „Узана поляна фест“?
- Скоро чествахме 4 юли в Щатите. За този ден всеки град си има своя фестивал. Но тези фестивали се фокусират върху храната и фойерверките. Затова тук е толкова хубаво да видиш едно друго забавление, събиране на една общност, която в продължение на три дни дискутира теми за опазването на околната среда и природосъобразния начин на живот. Аз искам да взима вашата идея и да променя част от честването за 4 юли догодина в моя град.
- Откъде трябва да се започне, за да запазим планетата си?
- Аз мисля, че всички книги, които дават първите 10 неща, от които трябва да се започне, не са прави. Научих, че в София например е имало демонстрации срещу шистовия газ. Мисля, че трябва да започнем по-често да правим демонстрации, по-често да излизаме на улицата и да казваме какво искаме. Аз ще бъда в Ню Йорк през септември, когато ще има среща, свързана с промените в климата. За тогава планираме много демонстрации с излизането на много американци по улиците. За да ни чуят, трябва да искаме.
* * *
На снимките: Джон Мълроу с Елена Петкова и шатрите на „Узана поляна фест“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни