Две седмици Габрово ще е баскетбол

Топ новина! Tanya-Hristova-privetstva-uchasnitsite-v-kampa
Таня Христова приветства учасниците в кампа

В събота следобяд официално беше даден стартът на International Basketball Camp 2019 - най-мащабният баскетболен тренировъчен лагер в България, който привлича участници и треньори от целия свят.

 

За четвърта поредна година, в продължение на две седмици, Габрово отново ще е международен център на баскетболната игра.
Водещи треньори от България, САЩ, Италия, Испания, Англия, Ирландия, Република Северна Македония, Румъния, Украйна, Норвегия, Холандия и Литва ще обучават младите баскетболни надежди. Лагерът събира около 700 участници от страната и чужбина.
Основни организатори са Владимир Искров чрез своята фирма „Усмивка“, Община Габрово и ОБК „Чардафон“.
Кметът на Габрово поздрави участниците в кампа като първо изрази възхита от Националния отбор по баскетбол на колички. „Тези изключително силни, упорити хора показват на всички нас, че граници няма и че всичко е възможно“, каза г-жа Христова в словото си при откриването.
Таня Христова подчерта, че с всяка една измината година кампът се превръща в едно от най-значимите спортни събития в Габрово.
Както Владимир Искров и един от американските треньори - Тим, кметът също пожела на младите таланти да използват всеки един миг, за да вземат най-доброто от треньорите, да ги убедят, че са най-добрите, да докажат със страст и любов колко много могат.
Офелия Кънева, бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето и съучредител на Националната младежка награда за благородство и доблест, която подкрепя габровския IBC от неговото създаване през 2016-та, нарече лагера „събитие, което сприятелява“.
Офелия Кънева също подчерта присъствието на националния отбор в Габрово.
„Много от тях вече са мои приятели и с радост мога да кажа, че те променят моя живот - каза тя. - И с радост ще кажа, че за да са част от моя кръг, заслугата е именно участието им в кампа. Затова пожелавам тазгодишният камп да бъде крайъгълен камък за бъдещите му успехи.“
Офелия Кънева пожела силен старт на лагера като символично подаде първата топка на Влади Искров.
От чуждите треньори поздравление към участниците отправи Тим Доналдсън, като им пожела да работят усилено, за да подобрят уменията си и така да могат да преследват мечтите си. Доналдсън работи за All Goals Basketball Training в Сан Диего, Калифорния. Чичо му Джеймс Доналдсън е играл няколко години в НБА и е участвал в Мача на звездите през 1988 г. Баща му е играл в Европа, а след края на кариерата си бе собственик на баскетболен отбор в Англия.
В рамките на кампа, на 15, 16, 17 и 18 юли ще се проведе традиционният турнир „Христо Донков“.
В него за четвърта поредна година ще участват национални отбори кадети - този път на Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Северна Ирландия. С тях за Купата ще спори и Сборен отбор на International Basketball Camp.
Една от големите атракции на IBC"2019 ще е второто издание на Streetball 3 на 3. През 2019-та спортното шоу се проведе на осветление на специално изградена площадка пред Общината. Включиха се 12 аматьорски отбора, както и тимове от кампа. През тази година се очакват в пъти повече участници, а битката им ще е в рамките на три дни - 18-20 юли, на игрището пред блок „Дунав“.
В рамките на кампа своята подготовка за предстоящото европейско първенство ще проведе и националният отбор по баскетбол с инвалидни колички, чийто треньор е Владимир Искров. Планирани са две контроли - със Сърбия и Гърция.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото