Дряново уважи бъдещите строители

Водеща! Dryanovo-uvazhi-badshtit-stroitli
Дряново уважи бъдещите строители

Вчера 160 момичета и момчета от випуск 2018 на пет професионални гимназии по строителство и архитектура в страната получиха майсторските си свидетелство в град Дряново. Тържеството бе на площада и музея, които носят името на големия възрожденски строител, архитект и скулптор Колю Фичето.

Тържеството бе на площада и музея, които носят името на големия възрожденски строител, архитект и скулптор Колю Фичето. Всеки абитуриент получи майсторска престилка и сандъче с дърводелски метър, отвес, шпакла и ролетка. Организаторите бяха сложили в сандъчетата и малко стърготини, за да запомнят младите откъде се тръгва и какъв е пътят на майстора.
Тазгодишната среща на младите строители, под надслов: „Достойни наследници на Майстор Колю Фичето“, бе третата в Дряново. Всяка година участниците в нея се увеличават. Първата година бяха 90 зрелостника, втората – 120, а сега – 160. Организатори са Община-Дряново и Историческият музей в града, под патронажа на Камарата на строителите в България. Вчера тук бяха областният управител Невена Петкова, заместникът й Росен Цветков, Жулиян Гочев - експерт в МОН, Георги Маринов - началник на Областното управление по образованието в Габрово, Георги Казаков – председател на ОБС-Дряново, Мирослав Мазнев – изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, регионалният й председател в Габрово Богомил Петков, Мартин Славчев от вестник „Строител“ и др. Домакин на срещата бе кметът на град Дряново Мирослав Семов.
Богата и занимателна програма предшестваше връчването на майсторските свидетелства. Първо абитуриентите присъстваха на презентациите „Нов шанс за старите строителни материали – камък, дърво, кирпич“ и „Представяне на възможности за европейско финансиране в подкрепа на младите хора на България – ОИЦ-Габрово“.
Бурни ръкопляскания получи представеният от самодейците на Стефан Маринов от Габрово, старинен български обичай „викане“. Той бил изпълняван някога от майстори дюлгери, помощниците им и стопанинът и комшиите му, след като завършел грубият строеж на сграда. „Слушайте, майстори и вий калфи, и чираци, и наоколо комшии! Който с теслата задялва, той постройката запрайва! Който на плана разбира, той постройката развива!“, казвал някога най-старият майстор.
Сценката предшестваше откриването на архитектурният парк „Камъкът – вечен“, който се намира в Дряново, до моста, изграден от майстор Колю Фичето над р. Дряновска.
Архитектурният парк е създаден по проект на Историческия музей в Дряново, финансиран от Обществения форум в града през 2017 г. Идеята е с новоизградените постройки да се запознае съвременникът с различните по вид строителни технологии и материали, ползвани в миналата в Дряново. В парка са показани образци на паянтов и масивен градеж.
При откриването на парка имаше и даруване с кърпа, по обичая, имаше и срязване на лентата от кмета Мирослав Семов, Богомил Петков и представители на всяка една от строителните гимназии, участници в тържеството. Не се мина и без традиционното българско хоро...
Приветствие при връчването на майсторските свидетелства направиха кметът на Дряново Мирослав Семов, изпълнителният дилректор на камарата на строителите в България Мирослав Мазнев, Жулиян Гочев от МОН и областният управител Невена Петкова.
„Вие сте важна част от решението на сериозните предизвикателства, пред които е изправено нашето време – обърна се зъм зрелостниците изпълнителният директор на Камарата на строителите вд България Мирослав Мазнев. - Строителният бранш ви очаква. Очаква вашите знания, идеи, ентусиазъм, креативност. Професията строител не е лесна! Но за мене е най-хубавата, която човек може да избере. Поздравявам ви за вашия избор! Надявам се, че ще останете в България, за да градите своя професионален път и да работим заедно, за да я направим едно по-хубаво място за живеене, за инвестиции и бизнес, за реализация на младите хора... Ще завърша с един цитат на майстор Колю Фичето като пожелание към вас: „Можете да сте господари на всичко, или роби на всички! От вас зависи! Ама помежду си не градете толкова дувари, детода ви делят, ами повече мостове – да ви съберат. Успех!“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни