Доц. Светла Димитрова: „Който иска да притежава ръчно изработен предмет, трябва да е готов да заплати по-висока цена”

Dots.-Svеtla-Dimitrova:--Kooto-iska-da-pritеzhava-rachno-izrabotеn-prеdmеt,-trrabva-da-е-gotov-da-zaplati-po-visoka-tsеnaa
Доц. Светла Димитрова: „Който иска да притежава ръчно изработен предмет, трябва да е готов да заплати по-висока цена”
Когато фондация „Микеланджело” издирва подходящи организации, които да бъдат нейни нови членове, от Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина” организират среща с директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. Музеят привлича вниманието като територия, която опазва традиционните занаяти.


 Погледът на директора!
 Когато фондация „Микеланджело” издирва подходящи организации, които да бъдат нейни нови членове, от Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина” организират среща с директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. Музеят привлича вниманието като територия, която опазва традиционните занаяти.
 Срещата се осъществява през 2016 година и още тогава от „Микеланджело” споделят намерението си да реализират голямо изложение във Венеция. През 2018-та „Хомо Фабер” вече е факт, а доц. Светла Димитрова и Мариела Петрова, изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина”, са поканени да представят страната ни. Заедно с тях е и фотографът Росина Пенчева. Светла Димитрова определя изложението като внушително.
 „Това участие ми даде важен урок за съвременния начин на брандиране. Къде и как да се поставят табелите и информационните материали, как да бъдат облечени хората, как да бъдат подредени представяните предмети. Изложението „Хомо Фабер” е голямо, но човек не се губи в цялото това пространство, а много лесно се ориентира къде и какво може да намери.”
 Детайлите по организацията на това събитие са изпипани толкова добре, че е помислено дори за най-подходящото разположение на местата за отдих на посетителите.
 Екипът, ангажиран с реализацията на „Хомо Фабер”, е добре информиран за всеки от детайлите на изложението, а любезното отношение към посетителите е важен елемент, чрез който да се оставят добри впечатления.

 „Беше помислено за абсолютно всичко – от пристигането ни във Венеция, до отпътуването ни за България. Смятам, че фондация „Микеланджело” даде един много добър урок как се организира събитие с международен характер и от такъв голям мащаб. Давам си сметка, че те са привлекли сериозни съорганизатори и партньори, че притежават огромен ресурс от занаятчийски организации и личности. През цялото време имах усещането, че съм на арт-събитие с извисена атмосфера, която много ми допадна. Почувствах един дух, който ми е липсвал на събитията в България.”
 Доц. Светла Димитрова уточнява, че става въпрос за дух на креативност и пълно удовлетворение от това, което се прави.  Усещане, че си част от изкуството.
 Изложението е позиционирано в дворец на един от островите.  Зали, градини и свободни пространства – 13 различни сектора със собствено наименование. Представени са както занаятчийски произведения, така и демонстрации на различни занаяти.  Обяснението към публиката е на много високо ниво. Продава се само на едно място и то единствено сувенири.
 „Хомо Фабер” е изложение, на което отиваш да гледаш, а не да купуваш. Това ти позволява да се съсредоточиш в детайлите и да се опиташ да разбереш защо занаятчията е създал един предмет. Не мислиш, че трябва да го купуваш или да го притежаваш, а само му се наслаждаваш. Демонстраторите се бяха опитали, при това успешно, да покажат сложността на процеса и уменията, необходими за добър резултат.”
 Доц. Димитрова споделя, че в изложението са показани художествени занаяти, такива каквито преди няколко десетилетия имаше в повечето български градове. В Западна Европа почти не са запазени занаяти във вида, който има у нас. Изделията са по-скоро произведения на изкуството, отколкото занаятчийски.
 „Традиционните занаятчии в България имат голям потенциал, но е необходимо малко повече да работят върху себе си, върху произведенията, които създават. Ако по-често разглеждат такива изложения, могат да реализират много добри идеи”, споделя впечатленията си Светла Димитрова.
 Старите занаяти, такива, каквито ги познаваме, изчезват. С индустриалната революция светът тотално е променен. Вече има 3D принтер, с който може да се произведат всякакви изделия. Затова работата на занаятчиите се развива в посока да бъде изкуство. То е предназначено за ценители, за тези, които искат да имат нещо ръчно създадено.
 „Рекламните материали, които видях на това изложение, много ме впечатлиха и ще заимстваме това, което е възможно. Създадените контакти ще бъдат оползотворени. Много ми допадна как са експонирани предметите и мисля, че при нас могат да бъдат канени чужденци, които да правят демонстрации на занаяти, които не са характерни за България – направа на очила, писалки, текстил, различен от нашия. Това може да се случва в Кръстникколчовия хан, когато бъде обособен като зона за изложби и демонстрации. Това ще помогне и на нашата публика, която ще обучим, че който иска да притежава ръчно изработен предмет, трябва да е готов да заплати по-висока цена за него.”
 Занаятчиите не продават на „Хомо Фабер”, но самото участие е огромен престиж, затова интересът към това събитие е много голям.
 Доц. Светла Димитрова отправи благодарност към РСО „Стара планина” за осъществения контакт и оцени много високо възможността тя, Мариела Петрова и Росина Пенчева да бъдат единствените български участници в изложението във Венеция.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото