Донка Жекова: „Без да обичаш учениците, не можеш да бъдеш истински учител"

Водеща! Prez-tazi-godina-PMG--akad.-Ivan-Gyuzelev--v-Gabrovo-nav-rshva-50-godini-ot-osnovavaneto-si
През тази година ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово навършва 50 години от основаването си
Донка Жекова е родена в град Чирпан. Завършила е Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, специалност „Биология“.

Повече от три десетилетия е преподавател по биология в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“. Била е две години директор от 1999 г. Най-щастлива е, когато говори за успехите на учениците си. Много от тях вече са учили къде ли не по света и в България, но винаги това, за което са мечтали.
Носител е на награда на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ за издирване и работа с млади дарования (1998), почетно отличие „Неофит Рилски“ (1999), „Най-заслужил габровец“ (1994).


- Г-жо Жекова, кое Ви отведе в ПМГ?

- Бях инспектор по биология в тогавашния отдел „Народна просвета“. Вергил Димитров, директорът на гимназията, ме покани да бъда преподавател на новооткритата паралелка - профил биология (1992), на тогавашната Математическа гимназия.

Дотогава имаше само паралелки по математика. И общо първите класове тогава нараснаха до „е“ паралелка. По-късно бяха открити профилите информатика, науки за земята, химия и физика и гимназията се превърна в природоматематическа. Най-голям беше интересът към математика и биология. Паралелка биология нямаше да се осъществи, ако не беше ентусиазмът на директора Вергил Димитров.

- Интереса към биологията успяхте ли предадете в клас?

- Още от ученичка обичам биологията. Тя запазва връзката на човека с природата. Завършила съм гимназия „Пейо Яворов“ в Чирпан. С родната къща-музей на поета сме на една ограда, а наблизо е и къщата-художествена галерия на друг известен български творец, художника Никола Манев.

Интересът към биологията ме отведе в Пловдивския университет. След завършването му по разпределение попаднах в Габрово. Отначало бях учител, после в инспектората, до утвърден преподавател с невероятни колеги в ПМГ. Първите стъпки бяха в новата сграда на гимназията.

Учихме на смени с Априловска гимназия.

Интересът към биологията беше много голям. В кабинета водещ портрет бе на Чарлз Дарвин, английският учен и естествоизпитател, живял през XIX век, който пръв дава идеята за еволюцията на всички видове.

В училище бяхме колеги с Йордан Ташков, от когото съм се учила.

- Училището се гордее с успехите на своите ученици.

- Разбира се. Бих отбелязала, че още в началото от четири ученика в националния отбор по биология за Световната олимпиада в София двама бяха наши възпитаници. Диляна Атанасова бе на второ място, която сега работи в София. Следващата година в Туркменистан малко Габрово даде пак двама души. Носители на сребърен медал бяха Янислав Илиев и Димитър Кацаров, водещи онколози сега в София. Страхил Пастухов също се върна със сребърен медал от олимпиада в Англия. Той избра пътя на науката и с пълна държавна стипендия завърши висше образование в Япония. Доколкото знам, там работи върху изследвания за създаване на лекарство за лекуване на диабет. От един клас 11 души израснаха водещи лекари. А и повечето лекари в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ - Габрово са наши възпитаници.

Учителският колектив на гимназията, 1994 г.


В обучението беше важно да ги насоча, да бъдат конкурентоспособни. Освен знания, които дават увереност, се иска и ентусиазъм.

За моя радост получих наградата на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, чиято мисия е необходимостта от изграждане на интелектуален капацитет, осигурявайки достъп до най-престижните световни образователни центрове на талантливи и способни млади българи, които да посрещнат предизвикателствата на промяната, както и да спомогнат за интегрирането на България в Обединена Европа и света.

В последните години все повече наши ученици кандидатстват освен медицина и специалностите на бъдещето - молекулярна биология, биотехнологии.

Продължавам да се интересувам за успехите на децата в реализирането им. С много от които поддържам контакт.

- Пътят Ви на усъвършенстване минава и в чужбина.

- Да. Била съм в Германия, Москва, Минск.

Две години бях учител в българското училище „Христо Ботев“ в Будапеща (1997-1998), което за съжаление, вече не съществува. То ми даде допълнителен опит. Имах възможност да посещавам часове по биология в унгарското и руското училище. Руското училище ми направи най-голямо впечатление, където децата на лабораторно упражнение работеха като че ли са хирурзи, т. е. работят редовно, а не инцидентно.

В българското училище в Будапеща учеха около стотина деца, между тях освен на дипломатическите представители и потомци на българи градинари, даже унгарчета. Имаше учителка по унгарски език. Другите български колеги бяха от София. Бях единствена от провинцията

Училището се помещаваше в центъра на столицата, в много хубава къща срещу руското посолство, дарена от две сестри. След мен там отидоха математичките Мария Христова, Цветана Кюмюрджиева.

- Природоматематическа гимназия бързо се откроява като престижно учебно заведение.

- Така е. С иновативен подход на обучение. Имахме първия кабинет по информатика. Като директор успях да се свържа с една неправителствена организация, от която разбрах, че проф. Минко Балкански, един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб, който живее в Париж и развива широка благотворителна дейност, предстоеше да дари на държавата осем съвременно обзаведени с компютри училищни кабинети. Бяхме щастливи, че проф. Минко Балкански се отзова на нашия интерес. Дойде в Габрово и беше очарован от уредбата на нашата гимназия, от местоположението й далеч от градския шум, от която градът се вижда като на длан. С дарението му бе обзаведен кабинетът по информатика, който носи неговото име. Той инициира и създаването на Център с многобройни школи за учители и ученици от основаната на името на баща му Фондация „Миню Балкански” в родното му село Оряховица, Старозагорско. Бяхме на откриването, където художникът Никола Манев каза: „Проф. Балкански, прекланям се пред Вас“.

През годините проф. Балкански поддържаше контакти с гимназията. На нашия изявен ученик Димитър Жечев, лауреат от световни олимпиади по математика с преподавател Мария Атанасова, му предложи да учи в Париж, но той предпочете „Харвард“.

В кабинета по биология, 1995 г.


- Димитър Жечев израства като голям учен.

- Днес е професор в Политехнически федерален институт в Лозана, Швейцария, където ръководи собствена изследователска група. Доктор е по математика от Университета на Калифорния в Бъркли, бакалавър по математика от „Харвард“.

- Кабинетът по биология има своето развитие.

- Обзавеждането на кабинета по биология стана постепенно. А от тази година той е неузнаваем и като естетическо оформление. Бях наскоро в гимназията и това, което видях, беше невероятно. Чиновете са наредени в кръг. На тавана се откроява формулата на DNK, носителя на наследствеността. Учебната дъска е с монитор. Децата виждат в реално време какво става с организма. В задната част на кабинета има лаборатория. Децата могат да правят опити, работят с микроскопи, наблюдават тъкани. Всичко е чудесно. Прииска ми се даже сега да преподавам. Във фоайетата пред панорамния прозорец има фотьойли, от който погледът е към цяло Габрово.

ПМГ е едно от първите училища, които разполагат с плувен басейн. Това съм виждала само в Германия… Завиждам на онези родители, чиито деца ще учат там. Хвала и чест на онзи, който направи всичко това.

- Училището продължава да среща благодетели. Има ли негови възпитаници?

- За наша радост такъв беше банкерът Цветан Василев. Той дари лични средства за наше участие на Световното първенство по хандбал. Той присъства и на тържеството по случай 40-годишнината на ПМГ с готовност да помага.

За съжаление, през 90-те години, които бяха много трудни за държавата, поканата за малко дарение - щори за кабинета по биология, бе отклонена от другия бизнесмен - Иво Прокопиев.

Откривание на първия кабинет по информатика, дарен от проф. Минко Балкански, 1999 г.


За участниците в световни олимпиади на Янислав Илиев и Димитър Кацаров спонсори ни бяха габровски фирми, които винаги са се отзовавали за такива изяви на наши възпитаници.

- Мястото на ПМГ в пътя Ви на педагог?

- Достойно в града на Априлов. И сега нашите ученици са първенци по математика и информатика, биология, химия, литература, чужди езици. Работих с много изявени колеги - химиците Елена Цифудин, Райна Манева, математиците Мария Атанасова, Райна Метева, Илия Блъсков, който стана професор в Канада, литератора Деля Казакова, която направи един от първите клуб „Европа“, и много други, работещи по различни програми.

Благодарение на постоянството, екипността, на дошлите много млади ентусиазирани колеги и добрия диалог училището е сред добрите примери за сплотена, просперираща общност. Успешно продължава мисията му да образова и възпитава знаещи, можещи и добри хора.

С пожелание настоящите колеги да продължат да бъдат здрави, инициативни, да обичат своите ученици, да работят със същия ентусиазъм и ниво. Убедена, че без да обичаш учениците, не можеш да бъдеш истински учител.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от 50 години ПМГ

Към началото