Дончо Дончев с изложба в Националния музей на Лихтенщайн

Doncho-Donchev
Дончо Дончев
Дряновският художник Дончо Дончев гостува със своя изложба в Националния музей на Лихтенщайн в столицата Фадуц. Културното събитие е под патронажа на българския посланик за Швейцария и Лихтенщайн Меглена Плугчиева.

Експозицията „Logos # Mythos”, която през месец октомври миналата година пожъна голям успех в Цюрих – Швейцария, ще остане в лихтенщайнската столица до 9 март. 

Картините на Дончо Дончев впечатляват зрителя със своята оригиналност и нестандартност на идеи и изразни средства. Художникът използва различни техники върху платната си – маслени бои, смесена техника, колажи. Темите на творбите му са провокирани от приказното и митичното, а при изграждане на образите и фигурите са използвани като форми линиите от кройки на известни модни списания. В картините си Дончо Дончев е нарисувал любимите си образи на Сатири и женски фигури, които по оригинален начин съчетават древност и митология със съвремието и със собственото му светоусещане.
Дончо Дончев е художник, който изразява себе си в различни посоки и е автор на много нестандартни проекти в страната и чужбина. Роден е в Габрово през 1974 г., но детството му преминава в Дряново, където завършва основното си образование.
Средно образование получава в Художествената гимназия в Трявна, а след това завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”, в класа на проф. Николай Русчуклиев. От 1996 г. младият художник участва със свои творби в изложби във Велико Търново, Габрово, София, Питерсари - Финландия, Брюксел - Белгия, Лайпциг - Германия, Цюрих - Швейцария.
Първите си самостоятелни изложби прави като ученик в Дряново през 1998 и 1999 г., а през 2000 г., след като се дипломира в университета, подрежда своя изложба и в Трявна. Забелязан от галеристи и изкуствоведи, Дончо Дончев често гостува в изложбените зали в София - галерия „Мелън” (2001), клуб „Микрофон и мишка” (2004), галерия „България” (2005), галерия „Арт център 12“ (2006-2007 г.), Посолството на Русия (2007 г.). От 2005 г. насам заедно с турския писател Керим Сакъзлъ издават книгите: „Стихове в картини“, „Прераждането на Сатира“ и графичния роман „Fatemate“, представени с изложби в София, Измир и Истанбул - Турция. 
От 2011 г. Дончо Дончев публикува в световноизвестното американско списание за комикси „Heavy metal”, нарисувал 21 страници на изданието, с текст на Керим.
Един от най-новите проекти на нестандартния творец е от 2014 година, който представлява една уникална комбинация между музика и изобразително изкуство. Проектът, преплитащ музика и картини в едно, се ражда по време на откриването на изложба на художника, на която The Golden Project свирят. Дончо става автор на обложката на дебютния албум „Seven Sense” на джаз формацията, но с това не приключва съвместната му работа с групата.
В деня на промоцията на албума художникът се качва на сцената заедно с музикантите, за да пресъздаде емоцията и настроението на концерта върху платната си.
Вдъхновен от музиката на всяка една от изсвирените пиеси, той рисува отделна картина, като публиката за първи път вижда на живо симбиозата между музика и изобразително изкуство.
Точно десет години по-късно от първото си гостуване в галерия „България“ на Софийската филхармония, на 12 май тази година Дончо Дончев ще открие изложба с творби от проекта „Метаморфози“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Арт

Към началото