Диамантеното семейство от Козирог

Водеща! Diamantеnoto sеmеystvo ot Kozirog
Иванка и Колю Христови

От 17 януари в габровското село Козирог наричат семейството на Иванка и Колю Христови диамантено. Точно тогава са се навършили 60 години от деня, в който двамата са създали своето семейство. Колю Христов се майтапи, че той и съпругата му, като габровци, са търсили своите половинки по датата на раждане, че когато празнуват рождените си дни да им излиза по-евтино. Защото и двамата празнуват своите рождени дни на 15 януари.

Иванка е родена на 15 януари 1940 година, а рожденият ден на Колю е 15 януари 1934 г.

О двамата са родени в Козирог, но дълги години живеят в Габрово, едва след пенсионирането и на двамата, се прибират да живеят на село. Колю Христов е завършил ТМЕТ „Д-р Никола Василиади“ и е работил като началник отдел „Инструментално стопанство“ в бившия завод „Болшевик“, сега „Инструмент“ АД. А съпругата му след завършването на Националната Априловска гимназия също постъпва на работа в „Болшевик“, но като отговорник на инструменталната.

Запознали се на село, тъй като навремето в Козирог ежеседмично се организирали веселби. „Селото беше голямо, а не както сега – пообезлюдено“ – с болка споделя Колю Христов. Но истински двамата се харесали именно в завода, опознали се и взели решение да създадат семейство.

Според „диамантената двойка“ тайната на семейния живот се крие не само във взаимните отстъпки, но и в голямото уважение, което съществува между тях. „Е,понякога сме имали и разправии, де от немотия, де по други причини, но уважението винаги е било на първо място в нашето семейство“, отбелязва Колю Христов. Зачитали се един друг. Двамата имат дъщеря и двама внуци – Христо Панчугов и Ивка Панчугова, които живеят в София, както и правнучка Сабрина Павлова.

Двамата юбиляри споделят, че се прибрали на село заради чистия въздух. Организирали си и малко селско стопанство – доскоро обработвали декар и половина земя, но силиците им понамалели и сега се задоволяват само с онова, което посадят в двора – доматки, бобец, картофки, лук, чесън, подправки. Доскоро гледали и животинки, но сега около тях се въртят само десетина кокошки. А когато им се дояде мръвка – купуват от своите съселяни, които отглеждат крави, овце, прасета. Пенсиите на двамата им стигали да си угаждат и Колю да кара колата.

И често си спомнят младежките години. Имало много албуми със снимки от своя живот и честичко ги разглеждали, припомняли си младежките години, веселите, а и тъжните моменти от своя съвместен живот, въобще всичко, преживяно от двамата за тези 60 години.

През 2009 година семейство Христови отпразнувало своята съвместна 50-годишнина в габровски ресторант – събрали приятели роднини, семействата, с които са живели в града Но сега малко отлагат официалното честване на диамантената сватба. Заради внуците - не можели да си дойдат от София, имали ангажименти.

Семейство Иванка и Колю Христови сключило граждански брак на 17 януари 1958 г. в сградата на театъра, след което попът им се скарал защо не се венчали на 15 януари.

Сега диамантеното семейство се радва, когато го споходят внуците и правнучката. Щастливи са и много се уважават. „Вярно е, че ни поналегнаха някои болести, ама на тези години, които сме навъртяли, считаме, че е нормално - са единодушни двамата юбиляри. - Възрастта си казва думата.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни