Детски празник на летище „Драгановци“

Топ новина! Samoletite-si-ostanaha-nai-golyamata-atraktsiya-za-detsata
Самолетите си останаха най-голямата атракция за децата

С детски празник на летище „Драгановци“ приключи тазгодишния научно-технически лагер „Млад техник,
изследовател и изобретател“, организиран от „Мехатроника“ АД в Габрово. Времето беше благосклонно към всички деца и родители, дошли на празника - дъждът пощади запалените по техниката малчугани.

 А в събота освен децата от Иновативния лагер на Драгановци бяха и други деца с родителите си.  Малките „техници“ трябваше да избират между многото неща, които ги привличаха. Можеха да влязат в безмоторния самолет, да научат кое за какво служи, да закачат и откачат въжето, с което той се тегли при излитане. На друго място Николинка Хинкова обясняваше съвсем професионално на бъдещите пилоти какво трябва да проверяват преди излитане, кой уред за какво служи, как се следят и превключват резервоарите с гориво, които са в крилата, за да има баланс.
  В същото време много и различни хвърчила литнаха в небето. В един от хангарите се беше настанил „Музейко“, който предлагаше интересни занимания - карта пъзел на звездното небе, управления на роботчета и т.н. За децата бяха организирани и други сериозни занимания като сглобяване на модели от лего и запояване с поялник на електронни схеми. Те видяха как излита и каца безмоторният самолет, имаше демонстрация на полети от самия конструктор на жирокоптера /съчетание между самолет и хеликоптер/.
Празника на летище „Драгановци“ в събота беше за всички деца, които не бяха успели да се запишат за участие в тазгодишния детски научно-технически лагер „млад техник, изследовател и изобретател“, чиято тема беше „Млад авиоконструктор“. Както и за онези, които са имали желание да се включат в него, но не са успели. Тази година в лагера са се включили 40 деца, уточни неговият организатор инж. Николинка Хинкова, които са били разделени на две групи. Те са ръководени от ментори - Даниел Денев,  преподавател по програмиране в професионалната гимназия по електротехника и електроника „Михайло Василиевич Ломоносов" в Горна Оряховица, Момчил Риладжиев, бивш военен пилот- сега наземен инструктор по безмоторно летене със самолети и Тони Илиев, самолетен конструктор, основател на фирмата Аероплан ДАР“ и любител пилот. Той е направил и специална самолетна конструкция, която беше използвана по време на занятията с децата.
„По време на детския научно-технически лагер в сряда участниците в него посетиха Държавно предприятие
„Ръководство на въздушното движение“ в София, където видяха действащия симулатор, залата, от която се ръководят полетите над въздушното простванство на България и кулата, от която се следят излитанията и кацанията на летището в София - разказа инж. Николинка Хинкова. - Това беше доста впечатляващо. Там ни обърнаха голямо внимание - цели три часа обясняваха на децата и отговаряха на техните въпроси. - В предприятието са осъзнали небходимостта от обучени кадри, желаещи да работят там. Точно затова се обръща внимание на ранната професионална ориентация на децата - още преди да са станали студенти. Защото тогава е вече късно да се ориентираш професионално - това трябва да стане значително по-рано. Имаше презентация за дейността на хората, които работят там. Децата задаваха въпроси за ролята на ръководителя на въздушното движение, както и на всички, свързани с управлението на полетите. Преди това посетихме „Техно меджик ленд“, който беше открит преди една седмица. Той е почти като „Музейко“ - донякъде дублира дейността
му, но имаше и интересни презентации на различни опити.  А децата останаха очаровани от всичко видяно там“, заключи накрая инж. Хинкова.
А в събота на летището дойде „Музейко“ с две работни места, имаше и състезания с лего - кой ще сглоби най-бързо лего конструктор Децата бяха разделени на групи за демонстрациите, свързани с различните въздухоплавателн средства като автожирите, имаше демонстрации на хвърчила, тъй като за част от програмата бяха закупени хвърчила, които бяха сглобявани на летището. Бяха им показвани и демонстрирани авиомодели, което в днешно време е на изчезване.
Децата се занимаваха и с програмиране. Показвахме им различни техники и технологии като например как се правят композитни материали. Много интересно им беше нитоването на материалите, което им демонстрирахме по време на занятията.  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни