Дечкова къща посреща с филм за живота на едно заможно семейство от края ХІХ век

Dеchkova-kashta-posrеshta-s-film-za-zhivota-na-еdno-zamozhno-sеmееstvo-ot-kraaa-HHH-vеk-
film-dechkova-kasta-23-09-19.jpg
Дечкова къща посреща посетителите си с филм, представящ живота на едно семейство от края на ХІХ век.

Млади хора – съпруг и съпруга; двете им деца – момче и момиче; слугиня с усмихнати очи. Всички те се подготвят да посрещнат гости – друго семейство, мъжът в което е съдружник в бизнеса. Амбициозните предприемачи очакват пристигането на машини от Англия, за да започнат съвместно производство. Има всичко, смятано за модерно през онзи период – фотоапарат „Кодак“, музикална кутия и телефон. Мебелите са „европейски“, сервизите за обяд и кафе – подходящи за заможна фамилия.

Съпругът и съпругата си разменят невинни забележки. Когато той казва „Кодак“, слагайки ударението върху втората гласна „а“, тя леко натъртва правилния вариант с ударение върху „о“. Когато тя подвиква на слугинята да поднесе обяда „веднага“, изговаряйки думата с ударение върху последната гласна „а“, получава добронамерена забележка, че „веднага“ е с ударение върху друга гласна. Семейството определено се разделя с един начин на живот и приема по-европейски нрави. Вероятно това се определя от ролята им в обществото. Социалният статус е повишен от предприемаческия дух на мъжа и от стабилната подкрепа, която съпругата му дава с грижата за дома.

Такива са хората, направили от Габрово Български Манчестър.

Благодарение на филма, в който участват актьори от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, посетителите в Дечкова къща научават как се наричат предметите и местата в един дом от онзи период. Филмът може да се гледа през 3-D очила и на екран. Продукцията е с продължителност 8 минути.

Мартин Богданов, третокласник в училище „Неофит Рилски“, играе важна роля във филма, с който по атрактивен и разбираем начин се представят предметите в Дечкова къща и как живеят хората в такъв дом от края на ХІХ век. Седнало удобно на стол, момчето не само наблюдава през 3-D очилата, но и коментира на глас, без да се притеснява от присъствието на други хора – деца и възрастни.

Съвсем нормално, Мартин се вглежда най-вече в себе си. И определено се харесва.

Коментарите му: „Аз съм много хубав мъж“, казани от него неведнъж, предизвикват добронамерените усмивки на присъстващите.

„Бих желал всички хора по света да гледат този филм и да научат историята на Дечкова къща. Моята роля е на детето Райчо. Трябва да дърпам назад сестра си. Ролята се играе от Адриана. След това тя казва: „Пусни ме“, моли баща ни да пусне музикалната кутия и ми прави физиономия.“

Момчето се забавлява, докато играе ролята си пред камерата. Не брои дните на снимките. Когато вижда резултатите, учудва се от …чорапите си. Дълги до под коленете, доста се различават от характерните за децата на неговата възраст днес.

Адриана Кънева, на 12 години, сестрата на Райчо във филма за Дечкова къща, е чаровна, усмихната и добронамерена. За снимките й се налага да дразни брат си, но красивото дете е толкова разумно, че изиграва ролята си забележително, без да усети вътрешен подтик да дразни сценичния си партньор наистина.

Адриана смята, че всички актьори се справят чудесно с ролите си. Тя се забавлява, докато се снима във филма и оценява колко важно е познанството й с професионални актьори от Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Адриана свири на пиано, което може да се види и във филма, и е много вероятно съчетанието между музикалните й и актьорски способности да очертае трайно нейното бъдеще.

Снимките в Дечкова къща са по проект на Регионален исторически музей - Габрово „Неформално образование в ревитализирана музейна среда“, по обявената от Министерство на културата сесия за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства,  Тема 2 „Музеят като образователна среда“. Партньори на Регионален исторически музей – Габрово в реализиране на дейностите бяха: Средно училище „Райчо Каролев“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и музикална школа „Весела“. В изпълнение на проекта бяха осъществени два вида заснемане: с 360-градусова камера, като дигиталното съдържание е предназначено за възприемане с очила за виртуална реалност и с кинокамера, което ще бъде използвано за популяризиране на музейния обект на образователни, туристически и културни форуми.

Режисьор е Васил Дуев, оператор е Емил Михов. Заснемането е осъществено от Емил Михов, Десислава и Вълко Пингелови. а в ролите са: Надежда Петкова, Димо Димов, Петко Койчев, Магдалена Славчева, Велислава Маринкова и младите пианисти от музикална школа „Весела“ Адриана Кънева и Мартин Богданов. Гримът е на Снежана Бенчева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото