Даниела Василева: „В социалната сфера не може да има формално отношение към нуждаещите се“

Водеща! 	Какво прави Община Габрово за подобряване качеството на живот на
Даниела Василева: „В социалната сфера не може да има формално отношение към нуждаещите се“

Какво прави Община Габрово за подобряване качеството на живот на възрастните, самотно живеещи и уязвими хора, за интегрирането им към обществото и за доставяне на малко радост и развлечения в трудния им живот, коментира Даниела Василева, директор на дирекция "Образование и социални дейности".

ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА
Какво прави Община Габрово за подобряване качеството на живот на възрастните, самотно живеещи и уязвими хора, за интегрирането им към обществото и за доставяне на малко радост и развлечения в трудния им живот, коментира Даниела Василева, директор на дирекция "Образование и социални дейности".
- Приключи ли вече проекта "Подкрепа за независим живот на възрастни и лица с увреждания"?
- Да, той приключи на 30 септември, но с решение на Министерски съвет се осигуриха средства за издръжка на личните и социални асистенти, които ще работят по проекта до 31 декември. Проектът продължи 20 месеца. В момента работят 49 лични асистенти, те обслужват 52 потребители и 10 социални асистенти. Освен заплащане, сме им осигурили и карти за пътуване в градския транспорт, защото адресите на потребителите на услугата са из целия град. Това е абсолютно необходима и полезна услуга.
- Доволни ли са възрастните и хората с увреждания, за които се грижат асистентите?
- Да, мисля, че се справихме добре. Хората са доволни, имаше двама служители, които координираха проекта, имаха телефонна връзка с всички потребители. Надявам се тази наша грижа за нуждаещите се от помощ да продължи и идната година. От Министерството на труда и социалната политика потвърдиха, че ще има средства, заложени в държавния бюджет за 2018 година, за продължаване на тези две услуги. Ако това не се случи, имаме идея да осигурим средства от общинския бюджет, вероятно с по-малък размер на услугите.
- Има такава подобна услуга и в домашния социален патронаж?
- Да, всички хора, които ползват услугата за предоставяне на храна на възрастни хора от домашния социален патронаж, имат право на друга услуга - почистване на домовете, пазаруване на хранителни продукти, купуване на лекарства и други неща, от които обслужваните имат нужда. В момента домашният патронаж обслужва 225 потребители за доставяне на храна, на някои от тях и за почистване. Дори предвиждаме увеличение капацитета на патронажа, няма да увеличаваме персонала за социални услуги, но повече хора ще могат да получават храна. Успяхме тази година да купим един нов транспортен автомобил за разнасяне на храната. Ще се опитаме максимално да уплътним работното време на санитарите, които обслужват нуждите на възрастните хора, за да могат те да получават по-добро възнаграждение. Не е тайна, че заплатите в социалната сфера останаха едни от най-ниските. Има нагласа за решаване на този проблем от Министерството на труда и социалната политика, защото все повече социални работници напускат системата заради ниското заплащане.
- Какво друго предлага Общината за облекчаване живота на възрастните хора?
- Имаме клубове на пенсионера. Основния, този на ул. "Юрий Венелин", тази година успяхме да го ремонтираме и да модернизираме дейността. Създадена е женска секция, за нея има отделно помещение.Там те си организират тематични срещи - по кулинария, плетене, песни. Събота и неделя си организират танци с мъжката секция. Осигурили сме подобна услуга и в едно от фоайетата на Спортната зала, където пенсионерите от клуб "Веселие" танцуват с часове. Събират се по 100-120 човека. Съществува и дневен център за възрастни хора на ул. "Ивайло"13, където грижата е целодневна. Има медицинско лице, осигурени са консултации за посещения по институциите. Освен това хората се веселят, организират си празници. Там на посетителите се осигурява храна срещу заплащане, съобразно пенсията им. Капацитетът е 40 човека.
- Има идея да бъде разкрит пенсионерски клуб и в кв. Младост?
- Да, обмисляме как да го направим. Имаме желание, имаме нагласа. Намерили сме помещение - на първия етаж в блока срещу входа на стадион "Априлов" (преди години там е била Дирекцията за социално подпомагане), но въпросът е ще има ли средства за неговото ремонтиране в бюджета. Изчислено е колко ще струва реновирането на помещенията, имаме идея за персонал. Още не е сигурно обаче ще се намерят ли средства за това в бюджет 2018 година.
- Вие ли се грижите за проекта "Обществена трапезария" за осигуряване топъл обяд на бедни, самотни, изоставени възрастни хора?
- Да, проектът е удължен до 2020 година. Осигуряваме храна за 180 човека по списък от социалното подпомагане, хора с най-ниската възможна пенсия, самотни, инвалиди. Специална комисия разглежда молбите, почти на никого не сме отказали. Хората са доволни, получават първо, второ, трето, никой не се е оплаквал. Всеки ден при раздаване на храната наши служители са сред тях, при нужда им съдействат за различни услуги.
- Вероятно не всички, обаче. Има оплаквания, че хората и в пек, и в дъжд, и в сняг чакат на опашка навън пред задния вход на ресторанта на Общината, откъдето получават храната. Не е ли възможно да се осигури закрита столова за тези хора?
- Нямаме подходящо помещение за закрита столова в центъра на града. По-удобно за хората е да получават храната в центъра, а не в някой квартал. Разговаряли сме с хората, голяма част от тях предпочитат да си вземат храната в съдинки и да се хранят вкъщи. Фирмата, която осигурява храната - "Соня Трейдинг", е обещала да постави голяма тента пред входа, за да не са на дъжда и снега чакащите. Организирахме акция за събиране на дрехи, за лични консумативи за бездомните, на които осигуряваме подслон. Част от тях даваме и на хората, получаващи безплатен обяд.
- Грижите се и за бездомниците?
- Осигурили сме им топло помещение, санитарен възел, чисти завивки през зимния период. А също и топли дрехи, дарения от граждани. Хранят се безплатно в обществената трапезария. Тази година сме им осигурили и телевизор. Ще имат празнична трапеза за 24 и 25 декември. В момента там живеят 9 мъже, капацитетът е за 15 човека. Всичко вършим на добра воля, не сме задължени да го правим. Не можем никого насила да задържим там, има бездомници, които предпочитат да живеят на студа, но да са свободни, такъв е техният стил на живот.
- Явно не се отнасяте формално към работата, не се ограничавате само в периметъра на задълженията си, а помагате на нуждаещите се с желание, от сърце?
- При нас не може да има формално отношение. В социалната сфера трябва да обърнеш внимание на всеки, за да дойде при нас, явно има някаква нужда. Трябва да му отделиш време, да се координираш с колегите и да му помогнеш. Издигнахме апел към гражданите и бизнеса за дарения на дрехи и храна. А също и към ресторантите, които имат обедно меню, да не изхвърлят неизползваното, а да го дарят на нуждаещите се. За съжаление, още никой не се е отзовал.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни