Да не забравяме... и да помним каккво каза президентът Радев

Ivan-Nenov,-predsedatel-na-komitet-„Pamet-Gabrovska”
Иван Ненов, председател на комитет „Памет Габровска”

Отмина Националният празник 3 март. След няколко държавнически и църковни ритуала, поредно политическо и дипломатическо противопоставяне, показахме, че сме далеч от традицията за всенародно честване на една от най-важните дати в съвременната ни история-3март.

Отмина Националният празник 3 март. След няколко държавнически и църковни ритуала, поредно политическо и дипломатическо противопоставяне, показахме, че сме далеч от традицията за всенародно честване на една от най-важните дати в съвременната ни история-3март. Историци и политици още спорят за значимостта на тази дата,търсейки алтернативи с по –национално значение.Само оценката на историята е категорична:Ако нямаше тази руско-турска война и Сан Стефанският договор от 3 март 1878 г.,който поставя отново на световната карта името България,през следващите 50 -100 години,българите нямаше да имат шанс за освобождаване от модернизиращата се Османска империя и днес,намиращи се в европейската част на Република Турция,щяхме да се борим за приемането й в ЕС.Това е историческата логика и не трябва да я забравяме.
От 1888 година 3 март се празнува като Ден за Освобождението на България, до 9 септември 1944 г.,когато празникът е обявен за националистически и Национален празник остава 9.09./Историците са длъжни да направят сравнението за значимостта на двете дати/
След 9 септември 1944 г.изчезват и русофилите,но се появяват съветофили,които в ускорени темпове осъществяват пълна съветизация на България - политически, икономически, духовно.Пренаписва се и близката история,вече с критични нотки към политиката на царска Русия.Това дава повод на руския патриарх Кирил да определи Българската православна църква,”като стража за правилния прочит на историята” и да благодари ,”че през най-трудното съветско време,когато не трябваше да се употребява името на господаря император,се молехте за господаря освободител Николай Александрович”.
Не трябва да забравяме,че след промените през 1989 г,и с решение на Народното събрание от 5 март 1990 г.,3 март става Национален празник на България от 1991 г.
От 3 март 1992 г. Габровската управа е инициатор на традиционните поклонения пред паметника на Свободата на връх Свети Никола.Това място с годините става за младите българи все по-привлекателен център по родолюбие и преклонение пред подвига на героите,извоювали Свободата на България в решителната битка за защита на Шипченския проход.
И точно тук трябва да напомним,че успехът на битката би бил невъзможен без решаващата роля на здравия тил,организиран от цялото население на Габровския край:разузнавачи,250 водачи,близо 700 опълченци,преводачи,санитари и всички останали като помагачи.Габровци осигуряват 2880 каруци за снабдяване на позициите,като само за един ден се занасят 6000 бъчви с вода,с 200 коли издирват и прибират ранени войници,а само по време на епичните августовски боеве/по свидетелство на военния кореспондент Немирович –Данченко/бойните позиции се обслужват от близо 1000българи/вкл. жени и деца/През Габрово преминават близо 200 хиляди бежанци,градът става център за набиране на доброволци,организира 4 болници.
В заключение си позволявам отново да цитирам патриарх Кирил Московски:”Когато се казва истината,нека да е цялата истина”.И е прав,защото много често малките истини прикриват големи лъжи.С това напомняне се обръщам към всички журналисти,които в една или друга степен формират общественото мнение,и с голяма молба да запомнят казаното от президента Радев пред паметника наСвободата:”Под снега на Свети Никола и Орлово гнездо лежат костите на героите,след 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои руски,но с тези кости е съградено скелето на българската и руска бойна слава.”
Уважаеми журналисти,вземете пример от Президента,спомнете си за легендарния връх Свети Никола и дайте отпор на всички полуистини от недостойни българи,поругали това свято име,защото сега и завинаги връх Свети Никола си остава тест за национално достойнство,историческа истина,държавност и журналистическа доблест.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Памет

Към началото