Д-р Иван Иванов: “Политиците трябва да се вслушват повече в хората и да не ги разделят”

	    Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов
Д-р Иван Иванов: “Политиците т
Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов отчиташе всяка следваща година от своя мандат като по-успешна от предишната. Така той определи и изминалата 2014 година, въпреки че тя изправи местната власт пред нови предизвикателства, породени от природните бедс

 На какво учат предизвикателствата и как се променя статуквото в една община, коментира за „100 вести” кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. 

 

- Казахте, че 2014 г. е успешна. С какво тя е по-успешна от предишните? Какви предизвикателствата преодоляхте, кое беше най-трудното?
- Тази година природата ни изправи пред сериозни предизвикателства и бих казал, че с общи усилия се справихме с тях. Но за мен като кмет най-сериозното беше предизвикано от правителството на Пламен Орешарски. За него имаше общини, които не бяха в полезрението му. И Община Севлиево беше между тях. За пример ще посоча няколко факта – спирането на плащанията по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Но още по-красноречив е примерът с реализирането на Публичната инвестиционна програма, която беше представена в медиите като нещо, което правителството прави за общините. Като идея беше добре замислена, но беше много опорочена като изпълнение. Разпределиха се 500 млн. лв. от републиканския бюджет по непонятни критерии.
Ние от Община Севлиево в началото на годината направихме три искания за финансиране по тази програма с намерението поне едно от тях да бъде изпълнено.
- Кое от тях непременно трябваше да получи финансиране?
- Аз не мога да кажа кое от трите е по-важно, но ние умишлено направихме и трите да бъдат с еднакви параметри.
Първият проект касаеше започването на дейности за предпроектна подготовка на парцеларен план за язовир „Бяла“ за решаване на проблема с водоснабдяването на общината.
Второто искане беше за общинската болница и третото - за асфалтиране на улици в града, с оглед на това, че се изпълнява проекта за рехабилитация на ВиК мрежата. Община Габрово тегли кредит за тази цел, а ние не можехме, защото вече бяхме взели кредит за болницата.
Но нито едно от тези предложения не беше прието. На по-следващ етап, през месец май, когато през ПУДОС се одобряваха проектите за чиста околна среда – става дума за проекти на общини за училища и читалища до 10 хил. лв. Община Севлиево кандидатства със 7 проекта и нито един не беше одобрен. Мисля, че това са достатъчни примери за отношението на правителството на Орешарски към Община Севлиево. Да не говорим, че комуникацията с министрите беше много трудна, почти невъзможна.
Слава Богу, че това вече е минало. Това доказа и премиерът Борисов на първата си среща с кметовете от Националното сдружение на общините. Тогава той заяви, че всеки кмет, който поиска среща, ще я получи без значение от коя партия е. Дали ще се реши проблемът, е друг въпрос, но поне ще има среща, ще има разговор.
- Но и природата не ви пощади откъм предизвикателства?
- Така е! На два пъти пострадахме от наводнения. Направихме каквото можем, но без помощта на държавата няма да се справим. Щетите са за милиони, които ние няма откъде да вземем.
- Докторе, Вие поехте управлението на Общината с опит в административното управление. Какво научихте като кмет?
- Човек се учи всеки ден. Най-вече научих, че трябва на всички наши съграждани да се гледа по един и същ начин. Че трябва да се вслушваме в това, което ни казват те. Далеч съм от мисълта, че всичко може да свършим, но мога да кажа, че аз и моят екип полагаме усилия това, което искат хората, да се случва. Но то винаги кореспондира с възможностите на държавно ниво. Но пак ще кажа – най-важното, което научих, е, че трябва да се вслушваме повече в хората, а не да ги разделяме по партиен или друг признак.
- А това трудно ли е, защото Вие сте и политически лидер на местната организация на ГЕРБ в Севлиево?
- Не е лесно! Знаете, че в нашия ОбС групата на ГЕРБ няма мнозинство и преди всяко заседание на мен ми се налага да водя едни не леки разговори с представителите на другите политически партии. Не мога да крия, че в повечето случаи става въпрос за натиск от тяхна страна.
- Тоест ние ще гласуваме Вашето предложение, но искаме еди какво си. За такъв ли натиск става въпрос?
- Не удовлетворяваме всяко искане, защото не всички са обективни, а някои дори са неизпълними. Но съм се старал да намирам баланса. Имало е и случаи, когато голяма част от решенията не са гласувани точно по тези причини – защото кметът не се е съгласил да удовлетвори някои искания. Това са неща, които не са тайна.
- Намерихте ли пътя към бизнеса в Севлиево – не беше тайна, че в началото на Вашия мандат имахте противоречия с Бизнес сдружението, което има роля в развитието на община Севлиево?
- От моя страна противоречия с бизнеса никога не е имало. Няма как да кажа, че сме намерили общ език, защото винаги го е имало. Аз съм бил на среща с всеки, който е пожелал. Реализирали сме много общи инициативи.
По-скоро това мнение беше създадено от една група хора, които се опитаха да манипулират обществеността в Севлиево, че кметът не иска да работи с бизнеса. Това никога не е било вярно, дори и в началото на мандата. И ние го доказваме със съвместните дейности. Работим по общи проекти. Ние като Община сме подкрепяли техни идеи и те – наши. И смятам, че това е начинът да вървим в правилната посока.
- Прави ми впечатление богатият културен афиш, който има в Севлиево. Да разбирам ли, че това е стремеж за промяна на имиджа на общината, който беше на промишлен център?
- Севлиево продължава да си бъде един икономически център. Голяма част от приватизираните фирми на територията на общината продължават да работят в нормалните за тях обеми, въпреки трудната икономическа ситуация.
Но истина е, че полагаме усилия за Севлиево да не се говори само като промишлен център и мисля, че резултатите вече се виждат.
Общината е с богато културно-историческо наследство. Реализирахме проекта за крепостта „Хоталич”, която е една от петте най-известни крепости в България, но тя е малко позната на българите. В момента „Хоталич” е не само място да се научи още нещо за историята, но и много приятно кътче за отдих и почивка. Този обект не е единствен, но ние сме го поставили като приоритет за представянето на Севлиево и като туристическа дестинация. Аз благодаря на кмета на Габрово Таня Христова и на кмета на Трявна Драгомир Николов за съвместния проект за туристически продукт, който да представя трите общини. Въпреки че свърши финансирането за него, ние ще търсим средства, за да го продължим. Габрово и Трявна имат традиции в туризма, докато Севлиево няма. И никак не е лесно това да се постигне – за четири години да превърнеш едно населено място в туристическа дестинация. Това е посока, по която занапред трябва да продължим да се развиваме. Много пари харчим за социални дейности, за спорт, за културни мероприятия. Доста от съседните общини започнаха да ни завиждат, че тук идват известни състави, ансамбли... Проведохме няколко национални инициативи и всичко това го правим за хората от Севлиево, които имат нужда от тях и ги искат. Те работят и искат да се случват нови и различни неща в града .
- И тази година отчетохте висока събираемост на местните данъци и такси, увеличение на собствените приходи. Как постигате това?
- Това се дължи на факта, че ние подходихме много сериозно и отговорно към публичните финанси още от първата година на мандата. Приехме правилото, че всеки трябва да си плаща данъците. Ако ние не търсим тези задължения, лишаваме редовните данъкоплатци от определени услуги. Всеки, който отиде в чужбина, се възхищава от условията там, но е факт, че в развитите европейски държави се плащат високи данъци. Факт е, че една от предпоставките в Севлиево да се развива бизнесът са ниските данъци. Спокойно мога да кажа, че в Габрово и Севлиево местните данъци и такси са едни от най-ниските в страната.
- Каква ще бъде за Вас 2015 година, освен че ще е изборна?
- Да, тя ще е изборна и както винаги хората преди и по време на избори стават различни и се държат неестествено спрямо другото време от годината. За мен тя ще бъде както всяка една година през този мандат – трудна. Това означава, че ще трябва да водя много повече разговори и срещи преди всяко заседание на ОбС, когато трябва да се вземе важно и неотложно за Общината решение. Но мен това не ме притеснява, защото съм убеден, че Общината върви по правилния път.
- Скоро изчислих, че през 2015 г. Община Севлиево ще работи по проекти за над 62 млн. лв., някои от тях са започнати и трябва да бъдат завършени през тази година. Ще имате ли затруднения?
- Размерът ще е много по-голям, ако се отворят всички оперативни програми, но това може да се случи едва към края на 2015 г. Имаме подготвени проекти и идеи... Нашата община е голяма - 1000 кв. км. Ние имаме голяма пътна мрежа, а не ни достигат средствата да я поддържаме. Имаме много населени места с общински сгради в тях – кметство, училище, детска градина пенсионерски клуб, читалище. Всичките сгради са вече остарели, имат нужда от сериозни ремонти и поддръжка, които изискват много средства, а ние не разполагаме с такива. Затова разчитаме много на еврофондовете и се подготвяме сериозно с проекти, които могат да бъдат финансирани от тях.
- Рано или късно тези проекти ще бъдат реализирани. Не Ви ли се иска не само да ги подготвите, но и да ги завършите?
- Важно е проектите да бъдат реализирани. Но за мен по-важното е да ги подготвим и започнем. Вероятно и ще ги завършим.
- Какво ще пожелаете на читателите на „100 вести“?
- Да са здрави и по-позитивни. Това, което научих през тези години, е, че когато всички са позитивни, са много по-добри и по-сплотени, а когато хората са единни, те са силни.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото