Д-р Ива Инджова представя новата си книга „Габровската интелигенция през Възраждането“

kniga_Indjova.jpg
kniga_Indjova.jpg
Събитието ще се състои от 16.00 ч. на 7 октомври в залата на Университетска библиотека при Технически университет – Габрово

Днес от 16 часа в Университетската библиотека на ТУ – Габрово д-р Ива Инджова ще представи новата си книга „Габровската интелигенция през Възраждането“.
Д-р Инджова е главен уредник в Регионален исторически музей - Габрово и специалист в създадената преди година научна група.
Гост на събитието ще бъде проф. Иван Билярски от Института за исторически изследвания при БАН.
В представянето на книгата ще участва и директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов, който е наполовина габровец.
Изданието има енциклопедичен характер и за пръв път габровската интелигенция през Възраждането е представена чрез специализиран метод за биографическо изследване - просопографски анализ. Включените в книгата 396 личности са разделени по признак професия: учители, свещеници, зографи, юристи, лекари. Изданието е в три части. В първата глава е интелигенцията само в Габрово; във втората – която излиза извън града (в страната и чужбина). И трета глава – интелигенцията, която идва в Габрово да учи.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни