Д-р Георги Шандурков: "Линейки има достатъчно, персонал няма"

Топ новина! Speshna-pomosch-razpolaga-s-8-mobilni-ekipa
Спешна помощ разполага с 8 мобилни екипа

Непрекъснато слушаме и гледаме как линейките в големите градове не достигат, в София се командироват коли на полицията, таксита.

Линейките обикалят с пациента болниците и му търсят място, ако не намерят го връщат вкъщи. Каква е ситуацията в Спешна медицинска помощ в Габрово, справя ли се персоналът с усложнената ситуация разказва неговият директор д-р Георги Шандурков.

- Непрекъснато се увеличава броя на заболелите от коронавирус, справяте ли се?
- Успяваме да се справим. Но ни е много тежко. Много са повикванията от граждани, големи затруднения имаме с хоспитализацията в болница. Ако няма място в едно лечебно заведение, търсим място на друго място. Сега и частната болница разкри легла за болни от коронавирус, надявам се това да облекчи хоспитализирането.
- Как стават нещата, ако някой се обади на Спешна помощ, че има симптоми на коронавирус, какво се случва? Слагате ли защитни средства?
- Разбира се, слагаме защитни облекла, маска, ръкавици, ботуши. Преглеждаме пациента и ако той има показания за прием в болницата, ако има клинична проява на тежка или средно тежка форма и особено, ако е на възраст над 60 години, вземаме пациента от къщи и го караме в спешно отделение на болницата. Първо се обаждаме там и както казах, ако в областната болница няма места, го караме до друго лечебно заведение, докато му намерим място. Ако човекът е много зле не чака, ако не е .- чака докато се намери място за него.
- Колко екипа на Спешна помощ работят в момента? Имате ли достатъчно линейки?
- В момента в областта работят 8 мобилни и три стационарни екипа. Линейки имаме достатъчно, персонал няма. В габровския център за Спешна помощ работят 12 лекари, в Севлиево има само трима души, макар че щатът е 12 бройки, има напуснали, един колега почина. По 4 са лекарите в Дряново и Трявна. Лекарите са обучени, всички са учили как се действа при инфекциозни заболявания, правим редовен инструктаж. Между адресите се извършва дезинфекция на екипите и линейките.
- Хора се оплакват, поне по телевизията, че няма достатъчно линейки и им отказват посещение, при нас как е?
- При нас нямаме такива случаи, нито имаме оплаквания от пациенти. Не отказваме при явни симптоми на коронавирус.
- Персоналът на Спешна помощ е на първа линия, успявате ли да запазите хората си здрави?
- Не, персоналът боледува много. В Дряново от 14 медици има само 4, които не са болни. Затова се командироват хора от Габрово, иначе е невъзможно да се върже графикът. Не успяваме да запазим хората. В Габрово процентът на болните към здравите е много по-добър. Въпреки това работим с нужната бройка, прекратени са отпуските, мобилизиран е целият персонал. Дежурството е по 12 часа.
Справяме се, за сметка на претоварване на хората. Надявам се да успеем да се справим с усложнената ситуация.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни