Четин Казак: „Всички опити да се изолира ДПС рискуват да отдалечат България от нейната европейска идентичност”

CHetin-Kazak--„Vsichki-opiti-da-se-izolira-DPS-riskuvat-da-otdalechat-B-lgariya-ot-neinata-evropeiska-identichnost”
Четин Казак: „Всички опити да се изолира ДПС рискуват да отдалечат България от нейната европейска идентичност”

Протест на площад „Възраждане“ срещу избора на Четин Казак за народен представител, подписка за анулиране на мандата на ДПС в Габрово, замеряне с яйца на областния клуб на ДПС в Габрово. Всички тези събития дадоха повод на народния представ

- Г-н Казак, как ще коментирате протестите в Габрово срещу прехвърлянето на гласове за Вашето избиране за депутат?
- Системата „Хеър Ниймайер“ е закрепена в Изборния кодекс. Методиката за разпределението на мандатите – също, по предложение на БСП и на ГЕРБ. Те избраха тази система. Преди няколко години избирателната система беше „Донт“. Тя концентрираше мандатите на съответните партии там, където те получават най-много гласове. По този начин ДПС редовно получаваше петте мандата в Кърджали, вземаше 4 от 5 мандата в Разград, 3 от 4 мандата в Търговище, в Силистра и т. н. Но ДПС не можеше и да си мечтае да има мандат в Ловеч, в Габрово, във Враца, Видин, Монтана и т. н. Именно с аргумента „да сложим край на хегемонията на ДПС в смесените райони“ БСП и ГЕРБ решиха да променят системата. „Хеър Ниймайер“ по-равномерно разпределя мандатите в цялата страна, но пък води понякога до точно такива на пръв поглед парадоксални ситуации, особено в малките райони, с малко мандати, като Габровския. Системата води до това, че дадена партия дори с много малък брой гласове получава мандат. Зад този мандат обаче стоят реален брой гласове, само че не от този район, а отнякъде другаде, където тази партия пък не е успяла да реализира мандат. Първият мит, който трябва да се развенчае, че едва ли не аз или Александър Методиев, известен като Бат Сали, сме станали депутати с гласовете от Турция.
Няма такава пряка връзка между гласовете от чужбина и конкретен мандат в страната. Гласовете от чужбина участват само и единствено в първата стъпка на методиката за разпределение на гласовете, в която се определят общият брой мандати, които дадена политическа сила ще получи. Тези гласове са изиграли съответната роля ДПС да има 38 мандата в 43-то Народно събрание. Оттам нататък къде тези мандати ще бъдат разпределени, единствено значение имат гласовете, получени в страната в съответните избирателни райони на базата на най-големия преходен остатък. Когато тръгне да се върти системата и да се разпределят мандатите, се стига до един такъв момент, в който изведнъж получените гласове за ДПС в Габрово се оказват най-големият преходен остатък в сравнение с останалите региони и затова ДПС получава в този момент един мандат в Габрово. Бих искал да задам един риторичен въпрос на „Атака“ - с гласовете от коя „чужбина“ те реализираха мандат в Търговище и в Силистра с по 1500 гласа? От коя „чужбина“ дойдоха гласовете за „Атака“? От Русия ли, от Америка ли? От никъде. Просто гласовете, дадени за „Атака“ например в Габрово, са отишли и са реализирали мандатите в Търговище или в Силистра. По същия начин АБВ реализира мандат в Смолян с 1200 и няколко гласа... Аз изразявам огромното си съжаление за тази чисто политическа акция, която се организира тук, в Габрово, от сравнително малък брой участници, почти всички, според мен, почти изцяло политически обвързани, които за мене по никакъв начин не отразяват и не представляват огромното мнозинство от жители на Габрово и региона. Аз съм се убедил за година и половина, откакто съм народен представител, че хората от региона са крайно добронамерени, толерантни, съвременно и трезво мислещи български граждани, които не се поддават на подобен род политически манипулации. Така че единственото нещо, за което апелирам, е оттук нататък да загърбим тези евтини политически конфронтационни нотки на поведение и да видим как да продължим да си бъдем полезни взаимно и за региона. Изразявам голямо съжаление за посегателството и вандалския акт срещу областния клуб на ДПС в Габрово.
Очаквахме органите на реда, които са присъствали в непосредствена близост, да предприемат необходимите действия за пресичане и санкциониране на подобни актове на вандализъм. За съжаление, по наши сведения няма предприети никакви действия. Това не е добре. Подобни актове са непростими, неприемливи и не би трябвало да остават без незабавна реакция, за да не се чувстват безнаказани и да не се мотивират за тяхното повтаряне тези, които са склонни на подобен род действия.
- Защо за ДПС е важно да има мандат в Габрово?
- За ДПС е важно да има мандат не само в Габрово. ДПС е национална българска политическа партия, която има претенциите и самочувствието да представлява всички български граждани и всички региони в страната. За нея няма региони табу, няма региони, където тя да няма самочувствието, че може да представлява избирателите, защото тя представлява всички български граждани и от тази гледна точка ДПС е най-българската партия – в нея присъства цялата пъстра палитра от етноси. Със същата представителност, с която се ползват останалите сериозни политически сили, ДПС, която и на тези избори доказа, че е твърдо трета, а за малко да стане и втора политическа сила, има основание да претендира, че може да представлява достойно и гражданите на Габровска област. За съжаление, явно има какво да се желае и да се работи в посока печеленето на доверието на габровци специално. Но това не отнема легитимността на нашия мандат, тъй като за ДПС гласуват хиляди избиратели от другите общини. Мандатът не е само на град Габрово, а на цялата Габровска област. Ние имаме решимостта и готовността да продължим да работим, да доказваме, че Габрово и жителите на областта могат само да имат полза и да спечелят от това, че имат народен представител от ДПС. Аз мисля, че за година и половина положих максимални усилия да дам нагледни доказателства в тази посока и с целия партиен актив ще продължим да работим, стига да има чуваемост и желание за сътрудничество и партньорство. За съжаление, досега не видяхме такова в лицето на ГЕРБ в град Габрово, било то като национално представителство или като местна власт, за разлика от други общини в региона като Севлиево, Дряново и Трявна, където комуникацията и сътрудничеството са на много по-добро ниво. Надявам се след тези избори ситуацията да се промени. Аз съм готов да участвам в инициирането на всяка идея, всеки проект, всяка инициатива, която да бъде от полза за града и да подкрепя всяко начинание в посока подобряване на живота, привличане на финансови ресурси, генериране на нов инвестиционен продукт, който да допринесе за подобряване благосъстоянието на гражданите на Габрово и региона.
- Вероятно ДПС ще бъде след тези избори в опозиция. Какви са Вашите прогнози за бъдещото правителство?
- Нека да изчакаме да видим как ще приключат преговорите. На този етап действително се очертава конфигурация без участието на ДПС, но както знаете, нашата официална позиция бе, че ние сме готови да подкрепим правителство на малцинството с ясното съзнание, че България повече от всичко се нуждае днес от стабилност, от устойчиво мнозинство, което да прокара така дълго отлаганите и необходими реформи в редица сектори. Българският народ вече се измори от безплодна, безпринципна конфронтация, от нескончаема поредица от избори, които не решават никакъв проблем. Българското общество очаква национално отговорно поведение, което да накара политическите сили да загърбят противоречията и да заработят за реализацията на тези приоритети, ако искаме все пак България да се отлепи от дъното, да тръгне отново напред и нагоре. Националното съгласие по тези основни приоритети няма алтернатива.
Затова ние сме готови да подкрепяме всяка инициатива, която да ги реализира. Ние сме убедени, че рано или късно и ГЕРБ, и другите политически сили ще се убедят, че ДПС е един абсолютно незаобиколим фактор, без който няма реално евроатлантическо развитие на България. Най-сигурният гарант за това, че България ще продължи да се развива като европейска и евроатлантическа държава, е участието на ДПС, споделянето на властта за управление на държавата с ДПС. Всички опити да се изолира ДПС рискуват да отдалечат България от нейната европейска идентичност. И заиграването с политически сили, които откровено не споделят евроатлантическата ориентация на България, много бързо ще доведе до разочарования.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от България

Към началото

Следвай ни