Час по „правна култура“ имаха десетокласници от НАГ

Desetoklasnitsite-ot-NaG-slushaha-vnimatelno-s-diya-Svetlozar-Rachev
Десетокласниците от НАГ слушаха внимателно съдия Светлозар Рачев

 На 9 май т. г. тричленният състав на Административния съд в Габрово, който заседаваше по дела с нарушения и наказания, имаше млада и внимателна публика. Това бяха двайсетина момичета и момчета – ученици от 10 „В“ клас на Националната Априловска гимназия. профил история.

Доведе ги преподавателката им Мария Цвяткова, за да се запознаят с работата в съда, да присъстват на истински дела и да добият по-голяма представа за организацията, професиите и случващото се тук.

А имаше и повод – Ден на отворените врати в съда, който осъществява така важния надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване. И още първите дела, разгледани от тричленния съдебен състав, с председател съдия Светлозар Рачев, приковаха интереса на гимназистите. Бабата на техен връстник се яви пред съда, заради акт съставен от полицията. Тя беше дошла вместо майка му, която пък бе глобена 300 лева за неупражнен контрол и за това, че 15-годишният й син се е шлял по улиците късно през нощта на 1 септември м. г. От много време майката е в чужбина и за момчета се грижи баба му. Тя поиска глобата й да бъде опростена, защото няма да може да издържа с пенсията си момчето и сестра му.

Прокурор Милчо Генжов, страна в процеса, прояви разбиране към затрудненото материално положение и потърси „разумен компромис“. За представителя на държавното обвинение въпросът можеше да се сведе до „малозначителност на деянието“, а наказанието - до „предупреждение“. Всичко, разбира се, облечено в законова форма, със съответната нормативна обосновка.

Учениците от НАГ видяха и чуха в съдебната зала, че институциите имат и носят съдебна отговорност за противопожарната си безопасност и че шега с живота на хората не може да има. В това отношение им помогна делото на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, която бе съставила акт на дряновско читалище, което все не намира възможност да се приведе в безопасен откъм пожари вид.

Чуха и делото, заведено от Комисията за защита на потребителите срещу габровски търговец. Нямаше шум, нямаше скука в залата. - всички внимаваха как се развиват пледоариите и какво ще каже съдът.

Вярно, когато дойде време да си тръгнат, още по стълбите, няколко девойки веднага зачоплиха телефоните си. Но няма как да не се е случило най-важното – да не са научили още малко за работата в съда. И организаторите на мероприятието, и преподавателката им бяха на мнение, че подобни срещи са необходими на българите и за повишаване на правната им култура, че и на общественото доверие в съдебната система, като цяло.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни