Бюст на Атина Палада е културна ценност на месеца в Историческия

	Апликация за колесница с бюст на Атина Палада е културната
Бюст на Атина Палада е културн
Апликация за колесница с бюст на Атина Палада е културната ценност на месец юли в Регионалния исторически музей. Експонатът е предаден на музея в Габрово през 2009 г. от прокуратурата, след като е иззет при незаконен трафик на културни ценности. За пръв

Изображението на  Атина е от типа Промахос – закрилница в битки. Изработена е чрез отливане, като главата е направена отделно и след това двете части са припоени. Богинята носи коринтски шлем с висок гребен. Облечена е с доспехи, носи химатион, наметало, а на гърдите се вижда горгонейон - миниатюрна егида (щит), украсена с главата на горгоната Медуза.
Апликацията произхожда от кола – двуколка или четириколка – които почват масово да се използват в ежедневието в Мизия откъм средата на ІІ век. Бронзовата, художествено изработената част от колата в случая има чисто декоративна функция, обяснява археологът Росен Йосифов.
Апликацията била прикрепена към някоя от дървените части на колесницата, вероятно от външната страна. За това свидетелстват следите от корозиралия железен шип на гърба на апликацията. Почти със сигурност той произхожда от гробен комплекс, ограбен от иманяри някъде в Южна България.
, където култовете към гръцките божества са още живи през римската епоха.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни