БПЦ с нов епископ - Йеротей Агатополски

	Шестима митрополити ръкоположиха нов епископ на БПЦ, съобщи Стандартнюз. От
БПЦ с нов епископ - Йеротей Аг
Шестима митрополити ръкоположиха нов епископ на БПЦ, съобщи Стандартнюз. От 1 октомври по обяд досегашният архимандрит Йеротей, който бе игумен на манастира „Свети Георги“ в Поморие, е вече епископ Агатополски. Ритуалът се проведе в църквата „Света Богор


Новият епископ Йеротей Агатополски става викарен епископ на сливенския митрополит Йоаникий, по чието предложение в средата на септември тази година Светият синод реши архимандрит Йеротей да бъде ръкоположен. Новият български епископ е роден във Велико Търново през 1977 година, завършил е Софийската духовна семинария и е магистър по теология от Шуменския университет, където в момента е докторант по църковна история. Той е член на Сливенския епархийски съвет и на Църковския събор.
От церемонията отсъстваше другият викарен епископ на сливенския митрополит - Игнатий Провадски, който в края на миналата година поиска оставката на българския патриарх Неофит. Епископ Игнатий си е взел дълъг отпуск и в момента е зад граница. Според вестник „Сливен днес и утре“ той се подвизава в Кипър. Неофициално сливенски духовници потвърдиха информацията, но казаха, че Игнатий остава български епископ и статутът му в църквата не е променен.
* * *
Първият сливенски митрополит се казва Серафим (14.10.1819 г. - 11.08.1896 г.), със светско име Златан Груев Кинов. Учи в духовно училище в Свищов. Учителства в родния си град Пирдоп, а по-късно в Пловдив. Той е един от първите в борбата за църковна независимост. Заедно с енориашите си през 1853 година превзема църквата „Света Богородица“ в град Пловдив. За Сливенски митрополит е ръкоположен през 1873 година. Посрещан с уважение и изслушван от турските власти, през 1876 година, след Априлското въстание, той успява да спаси Сливен от участта на село Бояджик, Ямболско, което след потушаване на въстанието е било изгорено.

 


о до основи /вж. Д-р С. Табаков „История на град Сливен“, т. ІІ, с. 286, 313, 519/. Митрополит Серафим описва в писма до Екзарх Йосиф І турските безчинства в поверената му епархия. В писмо до княз Черкязки (24.01.1878г), той се застъпва за освобождаването на български заточеници в гр. Боло, Мала Азия и е известен със самопожертвователната си дейност за запазване на паството от турските жестокости по време на въстанията.

Почива и е погребан в Сливен през 1896г.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото
  1. Още от Християни

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня