Борислав Муеров: "Приоритетът ми е да активизирам дейността на служители в Областната дирекция на МВР"

Borislav-Muеrov:--Prioritеtat-mi-е-da-aktiviziram-dееnostta-na-sluzhitеli-v-Oblastnata-dirеktsiia-na-MVRR
borislav-muerov.jpg
Какво е мнението му за дейността на Областната дирекция на МВР - Габрово, какво е свършено през двата месеца, откакто той я оглавява, какви са неговите приоритети, коментира за в."100 вести", нейният директор ст. комисар Борислав Муеров. -

- Вече близо два месеца оглавявате Областната дирекция на МВР в Габрово, какви са впечатленията ви от нейната работа? - Като цяло впечатленията ми са, че в Областната дирекция на МВР Габрово работят добри и съвестни служители. Но явно заради спокойствието в региона по линия на криминалната престъпност малко летаргично се отнасят към работата. Приоритетната ми задача е да активизират дейността им. Няма проблеми засега. Всеки е дошъл доброволно да работи на тази престижна работа. Ако не искат да вършат работата, която аз желая, никого не задържам.

- Какви други виждания за дейността на дирекцията имате, каква е стратегията ви? - Още от встъпването ми в длъжност набелязах приоритетните ми задачи, най-вече за конвенциалната престъпност, тъй нар. битова престъпност. Наред с това приоритет също ми е борбата с разпространение на наркотични вещества, а също така незаконната сеч и най-вече превенция преди извършване на престъпленията. През двата месеца, откакто съм в Габрово, резултатите са много завишени. Резултатите от провеждане на ежеседмичните специализирани полицейски акции, съвместно с дирекция "Жандармерия", се съпоставят с резултатите за шестмесечието от началото на годината досега.

- Може ли малко по-конкретно? - За 6 специализирани полицейски операции сме извършили проверка на 9873 лица. Проверени са 5996 пътни превозни средства. Извършили сме проверки на 470 лица само около училищни дворове, паркове, питейни заведения. В заведенията наблягаме за спазване на Закона за защита на детето, разпространението на наркотични вещества. Съвместно с данъчните служби констатирахме неиздаване на фискални бонове, за което са взети административни мерки. Съставени са 1407 фишове по Закона за движението по пътищата. Задържани са 20 лица във връзка с употреба на алкохол и други упойващи средства. Разкрили сме 90 престъпления през този период, задържали сме три лица за общодържавно издирване.

Имаме 28 образувани досъдебни производства по линия на наркотични вещества, като 90 на сто от тях са разкрити. Ще продължим в тази насока.

Разкрихме и Фейсбук страница на ОДМВР Габрово, в която искаме да комуникираме по-близко с жителите на областта, те могат своевременно да подават сигнали. Всеки по-сериозен сигнал трябва да се подаде обаче по установения ред.

Имаме създадена организация за работа по време на лятната ваканция. Проверяваме всички организирани ученически екскурзии, които тръгват от Габрово за страната и обратно за техническа изправност, за употреба на алкохол на водачите. Нямаше никакви нарушения по време на абитуриенските балове и празниците на Габрово. Има само 3 случая, санкционирани по Закона за движение по пътищата.

През летния период ще наблегнем на незаконната сеч. Разпоредил съм ежедневни проверки на моторни превозни средства с по-голяма товарообемност, съвместно с икономическа полиция. Всичко останало, както вече казах, е мотивиране на личния състав към по-голяма активност за работа и по-добра комуникация с гражданите.

- В Габрово рядко стават тежки престъпления. Но има много кражби, които тормозят гражданите, увеличават ли се? - Престъпността на територията на област Габрово е ниска, успеваемостта е близо 90 процента, нареждаме се сред първите три дирекции в този показател. На този етап няма завишение на взломни и обикновени кражби, в сравнение със същия период на миналата година. Във всички случаи на кражби през този период, извършителите са задържани. - В селата, някъде живеят само по няколко човека, хората се чувстват незащитени. Разбира се, не може до всяка къща да има полицай, но прави ли се нещо за разрешаване на този проблем? - Създали сме необходимата организация. Изготвили сме седмични графици. Правим срещи с кметове, кметски наместници и жители на селата. Те споделят проблемите си. Апелирам към по-голяма активност към тях, за да разберем проблематиката по селата. Засега те не се оплакват, доволни са от посещенията на полицейски мобилни групи, които ще продължат. Още веднъж призовавам за по-голяма активност, съпричастност и координирани действие съвместно с нас, за да можем бързо и адекватно да реагираме. Акцентираме на почивните дни, когато повече хора се прибират по селата. От проверките установихме, че доста водачи употребяват алкохол, има случаи и на нарушаване на нощната тишина - Поводът да дойдете от София в Габрово са протестите срещу циганите. Смятате ли, че този проблем е разрешен? - В такива случаи искрата се пали много бързо. Могат бързо да възникнат конфликти, както случая в Габрово - от един побой в магазин. Превантивната работа с този вид население оказва своето въздействие. Затова проверките ни са засилени, най-вече за гражданската регистрация на ромите. Оказва се, че засега няма лица, неадресно регистрирани в града. - Какво работехте в София, преди да ви назначат за директор на ОДМВР - Габрово? - Аз от 1991 година съм в системата на МВР. Минал съм поетапно по всички нива. Започнах като взводен командир в охрана на обществен ред. В годините бях началник група за охрана на обществен ред, началник група в оперативна дежурна част, началник сектор, зам. началник на отдел в Столична дирекция по охрана на обществен ред. Шест години бях началник на охранителна полиция. Завършил съм курс в Академията на МВР, в Будапеща специализирах курс за ръководни кадри. Много работа, охрана на протести и масови мероприятия съм вършил в Столична дирекция.

- Значи, така да се каже вие сте специалист по протестите. Затова ви изпратиха в Габрово. Как трябва да реагират полицаите в такива ситуации? - Трябва да се реагира много бързо, адекватно. Да се съобразят с психиката на самите протестиращи, да падне напрежението. Протестиращите трябва да разберат, че ние не сме хората, които са срещу тях, а просто опазваме обществения ред. Протестите в Габрово поне за мен не бяха толкова мащабни, в сравнение с протестите, които съм охранявал в София. Радвам се, че в Габрово хората на улицата бяха много разумни и разбраха нагласата на служителите на МВР, че ние не сме срещу тях. Затова и обстановката се нормализира бързо.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото

Следвай ни