Борислав Михайлов дари Таня Христова с плакет за развитие на футбола, връчи й го Бончо Генчев

Водеща! Tanya-Hristova-poluchava-plaket-na-BFS-ot-legendata-Boncho-Genchev
Таня Христова получава плакет на БФС от легендата Бончо Генчев

Председателят на Зоналния съвет на БФС - Велико Търново Бончо Генчев връчи на кмета Таня Христова плакет за принос към развитието на българския футбол в региона от името на президента на футболната централа Борислав Михайлов. На срещата в Община Габрово присъстваха също заместник-кметът Климент Кунев, секретарят на Аматьорската футболна лига Александър Шатровски и председателят на Областния съвет на БФС - Габрово Георги Трендафилов. След проведения разговор за габровския футбол, състоянието на спортните бази и отправените препоръки за по-доброто развитие в града на най-популярната игра, Генчев говори набързо пред спортния сайт на Габрово.

- Господин Генчев, какъв бе поводът за срещата ви с г-жа Христова?

- Връчихме плакет за принос към развитието на българския футбол от името на г-н Михайлов. В Габрово се отделят доста средства за футбола на това ниво, на което е той в момента. Не са достатъчни обаче. Аз съм убеден, че има буфер, в който могат още да се поберат. Минал съм вече през тези процеси в Горна Оряховица и Велико Търново и знам, че колкото и да се помага, винаги може повече и трябва, според мен, за да има едно по-високо ниво. През 2019-та се навършват 100 години организиран футбол в Габрово и на града му прилича да има отбор във Втора лига.

- Два кръга остават в Северозападната Трета лига. Каква е оценката ви за изминалия сезон?

Ще се спра върху двата габровски отбора. Първо, видях прогрес при отбора, който беше почти изпаднал, но сега е на ръба да се спаси - „Янтра 1919“ на господин Мънчев. Втория полусезон „Янтра 1919“ е може би най- голямата и приятна изненада. Гледах им три мача, в неделя ще гледам и дербито, и отбелязвам един наистина сериозен прогрес при тях. Тимът на Пламен Георгиев, „Янтра Габрово“, също показа добра игра през целия сезон и ми хареса. Това са отбори, които са достойни за уважение. Какво ще се получи в бъдеще - не знам, но аз пожелавам на града да застане във футболно отношение там, където му прилича - във втория ешелон.

- Има ли капацитет Габрово за два мъжки отбора, според вас?

Ако трябва да търсим качество - не. Но никой не може да спре друг, който иска да извади средства и да развива футбол. Личното ми мнение е, че трябва да има един общински клуб. Така мисля. Трябва да има концентрация, за да се вземе качеството. Бил съм свидетел вече на този процес. В Горна Оряховица, с мое участие, направихме един общински клуб. И там имаше подобен процес и един треньор, когото освободих, заедно с родители искаше да направи друга структура, но всичко се прекърши още в зародиш, защото знаехме, че в града трябва да има само един клуб. Наясно съм, че това е пътят, за да се гради качество. Може да има много отбори, но които да развиват деца до определено ниво. От там нататък футболният клуб трябва да е един, за да се отсее най-доброто.

- Познавайки ръководителите на футболните клубове в Габрово, как може да се постигне това, според вас?

- С разговори. Пак казвам, никого не можем да спрем да развива футбол. Това са сдружения с нестопанска цел и пред закона са равни. Въпросът е, че ако има амбицията и волята, и трябва да се търси нещо по-сериозно и стойностно, отборът трябва да е един. Тогава ще се вдигне и качеството на всички нива. В противен случай нещата ще се размият.

- Важи ли същото и за подрастващите?

- Там е малко по-различно. Хората като искат да развиват децата - нека да го правят. Два, три детски отбора, които да оберат масовостта, е добре, а отгоре да има само един, нека го наречем елитен, който да събира качеството. Тогава всеки ще иска да е в елитния и ще се създаде конкуренция, а от това ще излизат все по- добри и по-добри млади играчи. Стратегията е ясна, всичко друго е залъгване. Какво имаме сега - един, два, три, пет отбора с по една две групи и никой не го интересува, какво ще се случи по-нататък.

- Споменахте мача в неделя между „Янтра 1919“ и „Янтра Габрово“. Какво очаквате от него?

- Очаквам един сериозен сблъсък. Пак казвам, на мен лично и двата отбора много ми харесват. Гледах „Янтра Габрово“ с „Академик“, след това с „Левски 2007“ и това е един добър отбор. Прогресът му, в сравнение с миналата година, е сериозен. Тимът показва завидно ниво, което поддържаше през целия сезон. Прогресът, който отбеляза „Янтра 1919“ тази пролет, също е достоен за уважение. Наблюдавах играта им срещу „Севлиево“ миналата неделя и ги поздравявам. Млади местни момчета, на които казвам браво.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Футбол

Към началото

Следвай ни