Борислав Драгиев връща към живот пресъхнали изворни чешми и стари часовници

Топ новина! Borislav-Dragiev-e-s-chervena-flanelka
Борислав Драгиев е с червена фланелка
Хобито на 39-годишния габровец Борислав Георгиев Драгиев е часовникарството - будилници, стенни часовници, градския часовник на площад „1 май 1876”.

  Доброволно с приятеля си Христо Митев и приятели реставрира и поддържа изворни чешми и исторически паметници в околностите на Габрово, по пътя към Шипченския проход. Борислав е завършил Строителното училище в Габрово. В момента работи в мебелна фирма.


- Г-н Драгиев, много малко хора имат желание да работят на обществена полза, а Вие реставрирате градския часовник и връщате водата в изоставени, пресъхнали изворни чешми с много труд и време. Защо го правите?
- Не мога да търпя да има пресъхнала чешма! Обикаляме габровските села и търсим такива чешми. Ако попаднем на тях, се захващаме да ги поправим, да ги върнем към живот.
Прави ни удоволствие да се грижим за чешмите, да ги приведем в действие. Всичко правим с наши средства „на ползу роду”. Хората се радват. Изказват ни благодарност.
За съжаление, природата не се пази, много боклуци се хвърлят.
- Интересувате ли се от историята на чешмите?
- Да, това е връщане към корена. Всички чешми от миналото са изворни, каменни, с големи корита, които са се ползвали за водопой на селскостопанските животни. Но се оказва, че хората не знаят почти нищо за това - къде са каптажите, кой и кога е правил чешмите. И фактически работим на сляпо. Обикаляме, търсим каптажите, къде минават тръбите…
- Как започва обикновено Вашата работа?
- Откриваме някоя суха чешма, отиваме на място и се захващаме за работа. Копаем, ако има прекъснати тръби, ги възстановяваме. Пролетта и лятото тръгваме с метлите и лопатите да почистваме.
А сега, през януари възстановихме и първата чешма през тази година. Бяхме набелязали една чешма в село Междене, открихме повредената й тръба и вече от чешмата тече вода.
- Кога започнахте Вашето хоби на обществена полза?
- Това започна през март 2018 г. Първата чешма, от която отново потече изворна вода, беше при село Радецки.

Цялото интервю-фоторепортаж - в книжното издание на "100 вести"

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни