Благотворителен концерт за храма „Св. Пророк Илия“

Bojentsi_koncert.jpg
Bojentsi_koncert.jpg
Благотворителен класически концерт ще се състои тази събота – 6 август, от 17:00 часа в Старото школо в Боженци.

Каузата за набиране на средства е посветена на църковния храм „Свети Пророк Илия“, който се нуждае от ремонт.
Участниците са трима млади талантливи артисти – Ивелина Рашкова (сопран) на снимката, Андрея-Славомир Мирчев (тенор) и Калоян Ботев (баритон).
Те ще изпълнят популярни арии, дуети и канцонети от Моцарт, Пучини, Верди и други известни имена. Специално участие в събитието ще вземе професор Галина Апостолова, която ще акомпанира на пиано.
Ако искате да се насладите на оперното пеене, входът е свободен, а поканата за представлението е към всички ценители и благодетели.

Църквата в село Боженци е построена през 1839 – 1840 г. благодарение находчивостта, голямото сърце и широка душа на дядо Иван Топала. Иван Топала сам по себе си е интересна и духовна личност, учител, лечител, свещеник, търговец и една случайнст свързва интересна история от живота му с храма на селото. Лични дела, вероятно търговски го отвеждат във видинско. По същото време, любимата кадъна на Видинския паша се навехва крака. Започнали да търсят лекар, да изцери кадъната и облекчи болките и, но без да я докосва. Като чул, дядо Топал поръчал да назобят хубаво един кон, без да му дават вода. Качили кадъната на коня, превързали здраво краката и под корема му и го напоили, дали му да пие колкото вода иска. Издул се стомаха на животното, наместил се крака на кадъната, при това без лечителя да я приближава. Слязла от коня и тръгнала, все едно нищо не е било. В знак на благодарност и признателност към уменията му, пашата предложил сам да определи наградата си. Дядо Иван Топала поискал разрешение да се построи църква в село Боженци. След като получава разрешението, той сам дарява мястото – най високото в селото да се вижда от далеч и да се чува камбанения звън на далеч. Средствата за построяването и са събрани от хората в селото, околността и от Габрово. Всички хора в селото се включват без изключение, според възможностите си.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни