Бизнесът: „Необоснованата и нелогична такса смет декапитализира фирмите и ощетява гражданите„

<p>„ИСА-Стопанска камара“ в Габрово обяви на пресконференция във вторник факта,
taxa smet_940x705-4381.jpg

„ИСА-Стопанска камара“ в Габрово обяви на пресконференция във вторник факта, че габровският Административен съд (ГАС) е отменил определени разпоредби от Наредбата за определяне на местните такси, цени на услуги и права на територията на общ

„ИСА-Стопанска камара“ в Габрово обяви на пресконференция във вторник факта, че габровският Административен съд (ГАС) е отменил определени разпоредби от Наредбата за определяне на местните такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово, които предвиждат таксата битови отпадъци да се определя пропорционално върху данъчната оценка на имота.
Отменените от ГАС разпоредби са на чл. 15, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за определяне на местните данъци и такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово, приета с Решение № 29 от 26.02.2015 г. - изменена с решение 31 от 5.03.2015 г. И допълнена с решение 52 от 26.03.21015 г. на ОбС.
Още същия ден, в който ръководството на габровската „ИСА-Стопанска камара“ даде пресконференция по повод отменените от съда подзаконови разпоредби, Община Габрово обяви, че обжалва това решение пред по-горна инстанция.
Факт, който би могъл да се приеме като нормален, ако имаше точно определена методика и мотиви за използването й.
Според секретаря на „ИСА-Стопанска камара“ в Габрово Пепа Сомлева е даден твърде дълъг гратисен период на общините от три години, за да могат да разработят те методика, по която да се определя такса смет.
„Ние бяхме твърде колегиални, въпреки че бяхме наясно с действащата до момента наредба, и очаквахме да бъде представена нова, която да отговаря на изискванията на закона.
Това заяви пред габровските журналисти тя. - Въпреки това беше оставена старата наредба, като мотивите, представени на заседанието на ОбС, бяха, че няма разработена методика от МС. Което всъщност не са никакви мотиви.“ И г-жа Сомлева, която е и общински съветник, попита в прав текст какво пречи на „Местни данъци и такси“ да разработят методика за Габрово. Нима чакат някой от министерството да дойде и да каже как да се изчислят транспортните разходи, всички отделни дейности, които на терен се извършват.
„При положение, че други общини в страната вече са го направили, считам, че не става въпрос за никаква революция по отношение методиката за определянето на такса смет – подчерта тя. - Това трябваше да бъде свършено до края на 2017 година. Но по стара българска традиция ние отново не сме готови и вече има нов проект на МС, според който този гратисен период трябва да бъде удължен до 2021 г. С което отново още повече изоставаме. Смятам, че след като това е направено във всички останали европейски държави, нищо не пречи и ние да го направим. За да спечели справедливостта и законността, защото всеки ще плаща на база количеството, което генерира като отпадък. Така няма да има уравниловка.“
Според г-жа Сомлева в момента ситуацията е трагична, тъй като фирмите имат значително имущество като недвижими имоти и плащат огромни такси. „И забележете, и тук е, както в обществото – този, който не плаща ток и вода, не плаща и такса битови отпадъци – отбеляза тя. – Ето защо проблемът е много по-голям, отколкото изглежда на пръв поглед, тъй като има големи групи от населението, които вече са маргинализирани. Те са печалните потърпевши на прехода, защото преди 25 години не бяха в това безнадеждно състояние.“
По повод реплика на журналист, че общинските наредби са съобразени с националното законодателство, адвокат Иван Христов заяви, че не е точно така. „Общинските наредби наистина трябва да са в съответствие с него, но много често се оказва, че не е така. Както е в настоящия случай – подчерта той. – Тази наредба е отменена от съда от една страна, защото не е спазена процедурата по приемането й, не са изпълнени административно производствените правила. Освен че няма мотиви към нея, на заинтересованите лица – бизнеса на града, чиито интереси представлява Стопанската камара, не е предоставена възможност да изразят своето становище какви правила да бъдат въведени.“
Неговото мнение още е, че оспорените пред съда подзаконови нормативни разпоредби са отменени и поради това, че противоречат на закон от по-висок ранг, а именно Закона за местните данъци и такси, чл. 67 – другото основание, поради което е отменена тази наредба. Адвокат Христов счита още, че сама по себе си тя е въобще незаконосъобразна, а нейното приемане е в противоречие на закона поради неспазването на правилата. Всъщност се оказа, че само частта, атакувана от „ИСА-Стопанска камара“ в съда, е отменена като незаконосъобразна.
На срещата между бизнеса и габровските журналисти беше припомнено за дискусиите отпреди няколко години с обществеността, свързани с въпроса как по най-справедлив начин да се определя такса битови отпадъци – така че който мърси, той да плаща. Но в крайна сметка остана изпитаната практика таксата смет да бъде на база данъчна оценка.
Секретарят на габровската Стопанска камара Пепа Сомлева припомни, че всяка година до края на декември, според изискванията на Закона за местното самоуправление, трябва да бъде приета нова наредба. Но в случая с оспорената, Общината не е излязла с нова, а е оставила в сила старата. Като мотивът е бил, че няма разработена от МС методика. „До края на 2017 г. пак трябва да бъде представена нова наредба и пак трябва да бъде обсъждана – обясни тя. - В този случай се изискват ясни мотиви, че Общинска администрация няма възможност да определи количествата смет, отделени от гражданите и фирмите.“ Което означава, че според критерии, определени от ОбС, трябва да бъде определена базата за изхвърляния боклук от един човек. За жалост, в Габрово не е направено нито едното, нито другото. Макар според нея в страната вече да има общини, които са въвели подобен подход. За съжаление, в Габрово съществува неяснота кое, как и защо се случва, колко струва и т. н.
Според адвокат Христов оттук насетне следва да бъдат приети текстове в допълнение към съществуващата наредба.
„Когато това съдебно решение (№ 64 от 15.06. 2017 г. на габровския Административен съд) бъде потвърдено от ВАС, означава, че оспорените от „ИСА-Стопанска камара“ текстове са незаконосъобразни и ще трябва да бъдат приемани отново“ – коментира още той. И ако се стигне до приемлив текст в наредбата, то той ще облекчи много работата на фирмите. На подобно мнение е и Николай Налбантов, член на ръководството на „ИСА-Стопанска камара“, който информира, че оспорването на подзаконовите нормативни разпоредби е било подкрепено от над 70 фирми и предприятия, функциониращи на територията на община Габрово. Той припомни интензивните задълбочени обсъждания с габровската общественост и бизнеса, свързани с формирането на такса битови отпадъци, преди няколко години. „Тогава се посочиха различни възможности, обсъдени бяха и успешни практики, използвани в други страни по света - заяви г-н Налбантов. - Въобще имаше много предложени варианти за това как би могъл да бъде решен проблемът за заплащане количеството смет. Но в крайна сметка кметската администрация прекрати тези дебати и реши да продължи по утъпкания път. По досега съществуващия начин. Всичкото изгубено време на фирмите, а и на другите участници в обсъжданията беше зачеркнато и Общината пак еднолично реши какво ще бъде най-удобно за нея. А именно таксата смет да се определя на база данъчна оценка.“
Той подчерта още, че габровските компании отдавна искат да им се даде възможност да определят на база количеството генериран от тях отпадък каква такса смет да плащат. Но на база направени точни разчети за това точно колко ще струват на Общината всички операции, свързани със събирането, извозването и депонирането на тези отпадъци. По подобен начин би могло да се определи и изхвърляното от гражданите количество боклук. „Но според мен Общината няма никакво желание за това“ – заключи той.
Габровският бизнес беше категоричен, че по света и в Европа въпросът, свързан с боклука, е решени и не е нужно ние да откриваме топлата вода, а да се приложат и у нас. За съжаление, в България се прилага принципът „Отлагай до безкрайност!“. Сега ще отложат неговото решаване още пет години. Докато ние, данъкоплатците, не бъдем принудени да ги притиснем. Безумие е например, че за един голям имот, който дори не се използва, се калкулира такса смет на база данъчната му оценка.
Тези необосновани и нелогични икономически такси, събирани за нещо, което като услуга не струва толкова, декапитализират фирмите, тъй като това е чиста загуба за тях, както и ощетява гражданите – счита собственичката на счетоводна кантора Дарина Пенчева. „Това е изтичане на оборотни средства, на живи пари, което създава ликвидни затруднения на предприятията – е категорична тя. - А от това никой няма полза. Защото тези средства – десетки хиляди левове, могат да бъдат насочени в съвсем друга полезна посока. Извън икономическата логика е да се плаща нещо, което не струва толкова“, заключи накрая тя и сложи точка на дискусията. Оттам насетне темата може да бъде продължена с възможността Общината да печели от генерираната от гражданите смет, а не вместо това да дава възможност други да черпят с пълни шепи от богатството, наречено на много места по света използван пълноценно боклук.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни