Без прошка: за скорост 104 км/час градско - 700 лева глоба

Bz-proshka:-za-skorost-104-km/chas-gradsko---700-lva-globa-
Без прошка: за скорост 104 км/час градско - 700 лева глоба
Подзаглавие:Севлиевец отново обжалва безуспешно не само глобата, но и отнемането на 12 контролни точки, както и на книжката за три месеца Собственик на лек автомобил „Фолксваген Пасат“, засечен да шофира със 104 км/час по ул. „Марин Попов“ в Севлиево в обедните часове на 1 август м. г.

Подзаглавие:Севлиевец отново обжалва безуспешно не само глобата, но и отнемането на 12 контролни точки, както и на книжката за три месеца



Собственик на лек автомобил „Фолксваген Пасат“, засечен да шофира със 104 км/час по ул. „Марин Попов“ в Севлиево в обедните часове на 1 август м. г., стигна до габровския Административен съд, но и оттам не му дадоха „прошка“. На 16 април т. г. тричленен състав от АС-Габрово отказа да смекчи присъдата и потвърди решението на севлиевските си колеги.

Така наказанието стана окончателно. А то е 700 лева глоба, лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца и отнемане на 12 контролни точки.

Първоначално случаят беше разгледан от Районния съд в Севлиево на 12 февруари т. г. В решението му наказателното постановление на севлиевската полиция беше потвърдено категорично като правилно и законосъобразно. Наказаният обаче не се съгласи и обжалва на втора инстанция – Административния съд в Габрово, но както стана ясно по-горе – и оттам не смекчиха наказанието.

Ще припомним, че случаят на двойно превишаване на допустимата скорост за населено място бе отчетен от техническо средство за измерване и фиксиране на скоростта – трафик радар. По него има заснет и клип. „На 01.08.2017 г., в 13,48 часа, автоматизирано техническо средство за контрол на правилата за движение TFR1-M с № 605, разположено на ул. „Марин Попов“ ... в гр. Севлиево, заснело движение на лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с рег. № ЕВ... със скорост от 104 км/ч. Изготвен е клип № 8268. При извършена служебна проверка се установило, че собственик на автомобила е жалбоподателят В. К.“ Пред контролните органи той потвърдил писмено, че на въпросната дата автомобилът му е бил управляван лично от него.

Защитната теза на наказания В. К. пред съда бе, че „не е запознат с техническото средство за измерване и фиксиране на скоростта и заснетия клип, по който начин се нарушава правото му на защита. На следващо място, счита, че не е ясно по какъв начин актосъставителят е приел, че нарушението е извършено от него, при положение, че процесното МПС не е било спряно за проверка в момента на видеозаснемането.“

В отговор севлиевският съд написа: „Неоснователно е възражението на наказаното лице, че в Наказателното постановление не са посочени доказателствата, които потвърждават извършването на нарушението. Видно е, че освен всички останали изисквани по процесуалния закон реквизити ...са индивидуализирани техническото средство за измерване и фиксиране на скоростта и номера на клипа... Неоснователно е възражението, свързано с авторството на деянието. Към делото е приложена декларация... саморъчно попълнена и след това подписана от собственика на автомобила В. К., в която същият, след предупреждение за наказателна отговорност, е декларирал, че на посочената дата и час лично той е управлявал автомобила си.

Неоснователно е възражението, че не било ясно мястото на нарушението... В настоящото производство както в акта, така и в постановлението по несъмнен начин е посочено, че превишената скорост е измерена в населено място, като изрично и по общодостъпен начин е вписано, че се касае за гр. Севлиево, ул. „Марин Попов“, до дом № 82. Напълно обяснимо е, че техническото средство няма как да разпознае административния адрес, поради което в приложения снимков материал от видеоклипа системата автоматично е генерирала координатите на мястото. По този начин мястото на нарушението, изписано чрез географски координати, е напълно определяемо, и при съмнение в това, че се касае за населено място, съществува възможност чрез ползването на достъпните в интернет функции за конвертиране, да се визуализира до метри точното място на нарушението.“

Към мотивите си съдът е добавил, че разрешената скорост „за населеното място е 50 км. ч., извън населено място - 90 км. ч., а по автомагистрала - 140 км. ч. и по скоростен път - 120 км./ч.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Закон и ред

Към началото