„Баядерка” на Имре Калман гостува на габровска сцена

Bayadrka-na-Imr-Kalman-gostuva-na-gabrovska-stsna
„Баядерка” на Имре Калман гостува на габровска сцена
Най-новата постановка, оперетата „Баядерка”, на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” Велико Търново гостува при голям успех на 1 август в Габрово.

 Най-новата постановка,  оперетата „Баядерка”, на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” Велико Търново гостува при голям успех на 1 август в Габрово. Спектакълът дело на режисьора Петко Бонев, диригент - постановчик Игор Богданов,  хореография -  Катя Богданова от Музикалния театър в София под диригенството на Васил Вълчев, директор на театъра,  пренесе публиката в резиденцията на богат индийски принц в Париж, който се влюбва в прелестна актриса. Това е времето на появата на фокстрот и кан-кан. В основата на либретото на „Баядерка” от Ю. Брамер и А. Грюнвалд стои едноименната поема на Гьоте.
 „Идеята за бестселъра „Баядерка” от Имре Калман бе да попълним колекцията от постановки на композитора в МДТ „Константин Кисимов”. Тя е сред трите най-известни негови оперети „Царицата на чардаша”, „Баядерка” и „Графиня Марица”.
 Ролите в постановката са поверени на Лидия Лазарова (Баядерката) -  сопран и гост-изпълнителя Иво Йорданов (Раджани) - баритон, солисти от първия състав, който гостува тази вечер. Това са двама утвърдени солисти. Иво Йорданов е от Варна, който повече пее в Италия.
 На сцената са 45 изпълнители, от които и актьори от драматичната трупа. За постановката са ушити 50 цветни костюма, стилизирани копия на индийски облекла.
Трудностите, които преодоляхме бяха от вземане на авторските права за една година от швейцарска фирма в Цюрих. От там е и нотния материал.
 От премиерата в средата на април  досега „Баядерка” се радва на много добър прием.  Връщаме се от едно голямо турне в страната. Руската общност, която беше в Хисаря, остана възхитена от представлението. В Русия това заглавие е едно от „светая светих” на оперетния жанр.
 Гостуването ни в Габрово е финал на творческия сезон за оперетния състав. Наесен започваме с „Криворазбраната цивилизация” , каза зам.-директорът  Алфи Раифов.
 В края на август МДТ „Константин Кисимов - Велико Търново отново ще гастролира  в Габрово с концерт „Оперетни шедьоври“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото