БАИ връчи „Инвеститор на годината", Мариана Печиян и Минка Андреева отсрамиха българските компании

	В сряда вечерта в зала „Роял“ на София хотел Балкан
БАИ връчи „Инвеститор на годин
В сряда вечерта в зала „Роял“ на София хотел Балкан за девети пореден път Българската агенция за инвестиции връчи своите награди „Инвеститор на годината“ - за 2014 г.

Сред номинираните 26 компании само две са на български инвеститори и то от Габровска област. И двете са в категорията „Инвестиции в разширяване на бизнеса“, но в различни икономически сектори – „ВСК Кентавър-ИЗ Динамика“ в Дряново е в „Машиностроене, електроника и електротехника“, а производителят на здравословни храни в с. Горна Росица „Вернада“ е в „Хранително-вкусова промишленост“.
Според БАИ в срока за номинации са получени над 80 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини. След дискусии и оценка по обективна методика до финала на конкурса са допуснати 26 компании, реализирали своите инвестиционни проекти през 2014 година. Отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места, заложили на внедряването на високи технологии, което е в съответствие със стремежа за интелигентен и устойчив икономически растеж. Тази година при оценяването се отчита и дали компаниите са инвестирали в мерки за опазване на околната среда. Наградите - статуетки "Златен бик", изработени от скулптора Сейфетин Шекеров и кристални плакети на БАИ, са в десет категории: в инвестиция на зелено, в разширяване на бизнес, в сливане/придобиване, в човешки капитал, в иновативен бизнес, в завладяване на пазарeн дял, в успешен стартъп, в опазване на околната среда и награда на медиите.
Ще напомним, че Мариана Печеян бе бизнесдамата на 2000-та година.

Тя счита че допускането на „ВСК Кентавър-ИЗ Динамика“ в групата на 26-те номинирани за участие в последния кръг на надпреварата е висока оценка за усилията на дряновската компания за непрекъснато обновяване и разширяване на производството, както и за прилагането на иновативни решения в дейността й. „Отличените с наградата на БАИ за инвестиции са крупни чуждестранни компании с богат опит за развитие в силно конкурентна среда – коментира тя за „100 вести“. - Фактът, че сме сред тях е показател за това, че сме избрали верния път за своето развитие“.
От своя страна Минка Андреева, собственичка на „Вернада“ в с. Горна Росица заяви: „Не съм очаквала, че ще бъда номинирана и високата оценка ме окрили. Ние не можем да се мерим с големите чужди инвеститори в България. Удовлетворена съм, че макар в сравнение с тях да сме дребни, сме забелязани заради поетия риск и вложените усилия. За нас е важно, че чуха за Горна Росица“.
За инвеститор на годината в сряда беше обявен „Девня цимент“, собственост на „Италчементи Груп“, инвестирала 160 млн. евро за реконстукция и модернизация. В категорията, в която бяха номинирани фирмите от Габровска област „Инвестиция в разширяване на бизнес“ за вложените 758 млн. лева „Златният бик“ грабна „Лукойл Нефтохим Бургас“.
Инвестицията на „ВСК Кентавър-ИЗ Динамика“ в Дряново е в размер на 6 551 хил. лева, чрез която са осигурени 47 нови работни места. Според прокуристът на фирмата Мариана Печеян финансирането е осигурено с европейски средства по проект „Внедряване на иновации в предприятията“ на ОП „Развитие на конкуентността на българската икономика“ 2007-2013. Тя обясни, че иновативните продукти, обект на внедряване в производството, са инструменти за металообработващи машини, обособени в 26 вида и 7 продуктови групи според функциите и предназначението им – фрези, пробивни инструменти, инструментодържачи и планки. За производството на тези иновативни изделия се извършва инвестиция в дълготрайни активи – металообработващи машини, измервателно оборудване и софтуер на обща стойност 5 млн. лева. В допълнение към това, „ВСК Кентавър – ИЗ Динамика” ЕООД инвестира още 1,5 млн. лева собствен ресурс за закупуване на производствено оборудване, пряко свързано с разширяване на бизнеса.
Цехът за производство на здравословни храни „Вернада” ЕООД е най-големият производител в България и износител в Европа на източната салата хумус. Проектът е финансиран и изграден с евросредства по Програмата за развитие на селските райони и собствени средства за близо 3 млн. лева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото