Авторът на монумента „Преклонение“ в Плачковци сред „Достойните българи“

Avtorat-na-monumеnta--Prеklonеniее-v-Plachkovtsi-srеd--Dostoonitе-balgarii
Preklonenie-Plashkovzi.jpg
Авторът на монумента в Плачковци „Преклонение“, абитуриентът от Професионалната гимназия по каменно обработване Иван Симеонов, е сред наградените тази година „Достойни Българи“=

Неговото име стана известно след като той изработи паметника с образа на Света Олга, осветен на 11 юли 2018 г. във Военната академия „Георги Сава Раковски“ в София, в деня на православния празник на Света Олга – защитница на православната вяра, кръстена в Цариград и заминала за Киев от България като Елена. Камъкът, от който е изработен монумента, беше дарен от Димитър Иванов.

„Преклонение“ беше официално открит на 29 юли 2018 г. в Плачковци на площада пред кметството по повод 141 години от Руско-турската освободителна война. А на 25 август м. г. руски кадети се поклониха пред скулптурата на Света Олга на пл. „Илинден“, където бяха посрещнати от кмета на града Борислав Борисов.

Идеята за изграждането на паметния знак, който да напомня на хората за отминалите времена и техните герои – опълченци, руски воини и помагачите им, отбранявали Тревненските проходи от османските сили през Руско-турската освободителна война 1877-1878 г., беше на Тихомир Славов, възникнала при отбелязването на 140 години от Свободата. След обсъждане на идеята е взето решение плачковският монумент да не бъде с военна тематика, а да е с образ на жена. Ликът на Светата равноапостолна княгиня Олга е избран като символизиращ живота, любовта и единството на православния свят. Наречен е „Преклонение“ и е знак за почит и благодарност към падналите за свободата ни. Той беше създаден в рамките на Национална инициатива „Една детска сълза – една молитва“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Българщина

Към началото