Асен Василев: Показахме как можем да имаме европейски доходи и пенсии вместо „постна пица"

Препоръчана!
Бившият финансов министър доказва с цифри кога ще спрем да изоставаме

Българската икономика расте с 14% (като се махне инфлацията). Това е петият най-висок ръст в ЕС и почти три пъти по-бързо от икономиката на Германия, категоричен е бившият финансов министър Асен Василев, автор на следващия анализ:
През 12-те години на „постната пица“ България наваксва изоставането от средноевропейкото икономическо ниво с по-малко от 1% на година. Според Евростат, през 2009 г. българската икономика е 44% от средноевропейското ниво. През 2020 г, България достига 54% от средноевропейското ниво. Ако този темп на наваксване се беше запазил, България би стигнала средноевропейско ниво след 40 години. През последните 3 години, с европейски модел на икономическа и финансова политика, България навакса още 10%. От 54% в края на 2020 г., в края на 2023, българската икономика е вече на 64% от средноевропейското ниво. Казано по друг начин, с европейския икономически модел наваксваме три пъти по-бързо. И ако запазим новия темп на наваксване,

ЩЕ ДОСТИГНЕМ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКОТО НИВО СЛЕД 10-12 ГОДИНИ.

През 2022 и 2023 г. България е на първо и второ място по ръст на реалните доходи в ЕС (това е ръст на доходите като се извади инфлацията). Заплатите и пенсиите са се увеличили значително по-бързо от инфлацията и отбелязват най-големия реален ръст в ЕС през последните 3 години. Най-новите данни на НСИ за първо тримесечие на 2024 година отчетоха ръст на заплатите от 16.8% при инфлация от 3%. А, ако пенсиите бяха индексирани само с инфлацията, средната пенсия от 1 юли 2024 щеше да бъде 463 лв., а не 883 лева.
За съжаление, базата от която тръгваме е много ниска и въпреки значителното нарастване на доходите, българите могат да си купят само около 2/3 от това, което средният европеец може да си купи. През 2020 г. сме можели да си купим малко над половината, от това което средният европеец е можел да си купи.

РАБОТИ ЛИ ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ?

Тенденцията на намаляване на броя новородени всяка година се запазва през целия период на „постната пица“ с едно изключение – 2014 г. За първи път от 2014 г. насам, през 2023 има ръст на новородените в България: 561 деца повече са родени през 2023 г. отколкото през 2022 г.
Същите тенденции се наблюдават и при миграцията. През 2009/2010 година над 40 000 българи трайно са заминали в чужбина. През 2020 г. ковид връща част от тях обратно в България, но през 2021, голяма част заминават обратно в чужбина. През 2023 г., броят на заселилите се трайно в България е с 42 000 по-голям от броя на напусналите.

ЕДИН СРЕДНОГОЛЯМ ГРАД СЕ Е ВЪРНАЛ ОБРАТНО В СТРАНАТА

Макар и само за една-две години, тези данни ясно показват, че българските граждани искат европейски финансово-икономически модел, а не „постна пица“. И европейски социални придобивки, европейско здравеопазване и европейско образование. 
Но парите трябва да отиват обратно при българските граждани и да се разпределят по ясни критерии, които не допускат създаването на гета и изостанали райони. Моделът на „постната пица“ разпределяше парите в малко на брой компании и олигарси. 1 милиард лева кредити от ББР за 8 компании, или 1 милиард гаранции за малки и средни фирми, които помогнаха на над 1,000 компании да не фалират по време на ковид кризата? 
Това са истинските въпроси, на които трябва да си отговорим и да решим дали ще продължим по пътя към европейски доходи или ще се върнем обратно към модела на „постната пица“. Изборът е твой.

На 9-и юни гласувайте с номер 14 за коалиция „ПП-ДБ“!


 

                                                     Купуването и продаването на гласове е престъпление                                         

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Избори

Към началото

Следвай ни