Арх. Стойкова: “Търсим най-доброто решение за благоустрояване на централна градска част и кръстовището на Шиваров мост”

	„Търсим най-доброто решение за благоустрояването на централна градска част и
Арх. Стойкова: “Търсим най-доб
„Търсим най-доброто решение за благоустрояването на централна градска част и кръстовището на Шиваров мост.“ Така главният архитект на Община Габрово Татяна Стойкова мотивира обявения на 9 януари 2015 г. конкурс за идеен проект за двата обекта.

 

Те са включени в проекта „Техническа помощ“ по ОП „Регионално развитие“, по който Община Габрово получи финансиране за подготовка на проекти за програмния период 2014-2020 г.
„Целта ни е да получим най-добрите предложения за благоустрояването на югоизточната част от централната част на Габрово – заяви арх. Стойкова, която е ръководител на проекта. - Става въпрос за района от бензиностанция OMV до Шиваров мост. Проектът обхваща цялостно благоустрояване на градска територия, прилежаща на основна пътна артерия на града – бул. „Априлов“, съвпадаща с път І-5 от републиканската пътна мрежа и р. Янтра, включително преустройство на съществуващото кръстовище до Шиваров мост, ремонт и доизграждане на подпорни стени по поречието на р. Янтра в тази част на Габрово. Там се намират междублокови пространства, които са в лошо състояние, с компрометиран достъп от булеварда и почти без наличие на благоустрояване. Настилките на прилежащия тротоар също са в много лошо състояние.
Кръстовището до Шиваров мост, предвид пресичането на основната пътна артерия - трасето на път І-5 от Републиканската пътна мрежа – Велико Търново – Шипка, с други улици, разпределящи автомобилното движение в други стратегически направления (към Узана и към Трявна) се нуждае от спешна реорганизация“ - съобщи арх. Стойкова. Тя приведе и други факти, които доказват необходимостта от благоустройствени дейности в тази част на Габрово.
Жилищните блокове от двете страни на бул. „Априлов“ са изграждани в периода 1962-1970 г., но оттогава досега не са изпълнявани целенасочени благоустройствени мероприятия. Частично са полагани настилки, обособяващи зони за паркиране.
„Липсват детски площадки, места за отдих, зелени площи, вътрешно – квартални алеи и паркинги. Цялостното физическо и морално състояние на територията, като част от ЦГЧ не отговаря на статута си “ - категорична е арх.Стойкова.
Тя съобщи, че в началото на 90-те години са правени предпроектни проучвания за вида на новото кръстовище на Шиваров мост, като е избран вариантът с кръг / елипса/.
Затова е заложено проектът да предвиди реорганизация на кръстовището в кръгово с всички съпътстващи дейности - пътно платно, предпазни пътни ограждения, маркировки, тротоари, отводняване, улично осветление, благоустрояване прилежащи озеленени площи и др. Предвижда се цялостно благоустрояване на междублокови пространства в този район.
„С изпълнението на проекта ще се подобри съществено важно кръстовище, разпределящо основни пътникопотоци. Ще се подобри безопасността на движение, ще намалеят предпоставките за пътно-транспортни произшествия, като цяло движението ще се успокои. Прилежащите на бул. „Априлов“ пространства ще се облагородят, като се подобрят и условията за живот, съществено ще се подобри градската среда. В екологичен аспект ползите ще са безспорни.
Обектът е включен в одобрената зона за въздействие за публични функции с висока обществена значимост от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и обхваща територия от 25 ха“ - съобщи главният архитект на Община Габрово Татяна Стойкова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни