Ансамбъл "Тракия", Илия Луков и Яница на сцената на фестивал "Семе българско" в Севлиево

Ansambal--Trakiiaa,-Iliia-Lukov-i-Yanitsa-na-stsеnata-na-fеstival--Sеmе-balgarskoo-v-Sеvliеvo
trakia-2.jpg
Младите таланти на Севлиево очакват с нетърпение да се включат във фестивалната програма, сподели кметът д-р Иван Иванов

Пъстра музикална програма подготвят организаторите на националния фестивал "Семе българско" и Община Севлиево. В рамките на неговото шесто издание, на сцената в парк "Казармите" в Севлиево ще се изявят десетки талантливи групи от региона.

Начало на двудневния музикален маратон ще постави ансамбъл "Развитие" при НЧ "Развитие 1870" - Севлиево. След официалното откриване в съботния ден, което ще бъде в 10:30 часа, ансамбълът обещава фолклорна феерия от всички етнографски области и кани всички посетители да се хванат на хорото.

След тях в 13 часа Илия Луков ще се качи на сцената и ще поднесе концерт, в който всеки от нас да запее и заиграе в българския ритъм. Концертът е неизменна част от посланието на фестивал „Семе българско“ - да споделим своите традиции, предавайки ги нататък във времето.

Фолклорният концерт на любимката на малки и големи - Яница - ще започне в съботната вечер - от 19 часа, а дотогава на сцената ще се изявят работилница за танци „Бяла българка“; Трио „Звън“; Upstream voices; Фолклорна формация „Веселина“ към Народно читалище „Развитие“; Пенсионерски клуб „Васил Левски“; Народно читалище “Пейо Яворов 1927“ – с. Борики; Читалище „Жълтеш“ – Габрово и Оркестър „Севлиево“.

Традицията повелява първият фестивален ден да завърши с огън и ако на миналогодишното издание пленяващите нестинари споделиха своята магия, то в 20 часа на 20 април, с етно ритми групата за огнено изкуство „Огнени сенки“ ще разкаже една история в танц с много светлина и ритъм.

Вторият фестивален ден е на 21 април – Цветница, и ще започне с най-важните в живота на възрастните - децата, цветята на техния живот. След традиционното представяне на дейността на фондация „Искам бебе“ в неделя своите предизвикателства - в музика и танци - ще споделят децата от ОДЗ „Пролет“, ДГ „Радост“, ДГ „Слънце“ и ДГ „Щастливо детство“; Детски комплекс „Йовко Йовков“; Фолклорен ансамбъл „Габровче“; формация „Децата на Севлиево“ и 12-годишната Нерал Ибрямова.

Пъстра програма с музикални и танцови номера от различни фолклорни области, завладяваща с майсторско изпълнение от професионалните артисти, са подготвили ансамбъл "Тракия". Спектакълът им "Майка България" е с начален час 13 и ще ни даде повод да си спомним кои сме, ако сме забравили, за да благодарим за завещаното ни и да обещаем - в името на децата и дедите си, че българското не само ще бъде, но и ще пребъде.

За доброто настроение на посетителите на шестото издание на фестивал "Семе българско" ще се погрижат и Вокална група „Хармония“; Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1899“ от с. Сенник; Народно читалище „Цвятко Иванов – 1919“ – с. Крушево; Народно читалище „Зора“ - кв. Нова махала, Габрово, и Клас по акордеон и синтезатор с ръководител Ценка Ганчева.

Тазгодишното издание на фестивала ще завърши с фолклорна танцова формация „Боженци“, които канят всички гости на събитието на хоро на мегдана.

Не е случайно мотото на шестото издание на фестивала „Ние сме България...“, защото всичко, което ще се случи през двата фестивални дни, ще ни води по пътя към нас самите - не в миналото, а в настоящето. Така ще докажем, че старата поговорка: „Каквото посееш, това и ще пожънеш“ е истинска, като самия живот.

Целта на Община Севлиево е да подкрепя българското и заради това се радваме да посрещнем на сцената в парк „Казармите“ родни изпълнители с автентични фолклорни песни. Младите изпълнители от Севлиево също с нетърпение очакват да се включат във фестивалната програма“, сподели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Елате, вземете, споделете парченце от българския рай, защото заедно можем повече.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото