Ансамбъл "Чинари", Деси Добрева и Николай Славеев излизат на сцената на „Семе българско“

Ansambal-Chinari,-Dsi-Dobrva-i-Nikolay-Slavv-izlizat-na-stsnata-na-Sm-balgarsko
Ансамбъл "Чинари", Деси Добрева и Николай Славеев излизат на сцената на „Семе българско“
Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, като за първи път „Семе българско“ ще покаже забравените български занаяти и магията на фолклора, запечатали в поколенията българското самосъзнание.
Фестивалните дни ще бъдат изпъстрени с различни инициативи и конкурси, като за първи път „Семе българско“ ще покаже забравените български занаяти и магията на фолклора, запечатали в поколенията българското самосъзнание. Станалият вече традиция за града фестивал тази година акцентира на „семето“ като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение.

Първият фестивален ден, на 12 май, ще бъде открит в 10:30 часа. Малко след това, в инициативата "Съединението прави силата" гостите на фестивала ще изпишат заедно девиза на България, в знак на принадлежност към родното и вяра в бъдещето на България.

„Шанс за бебе” ще се реализира за пета поредна година. Повече от 200 деца творят със сърце и с ръце в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми. Техните цветни творения ще бъдат предложени за продажба по време на благотворителния базар в рамките на фестивала. Партньор на фестивала и на инициативата е фондация "Искам бебе". Тя се включва с благотворителен базар и консултации за семействата, които се нуждаят от информация по репродуктивните проблеми и възможностите за тяхното решаване.

Гостите на фестивала могат да видят демонстрации на място или сами да приготвят желаните от тях здравословни храни и напитки. Всеки, който иска да се научи да готви, ще получи тази възможност от майстори-кулинари на домашни сладка и сокове, торти, ястия от макаронени изделия, млeчни продукти и мед.

За първи път на фестивала „Семе българско“ посетителите ще имат възможност да се срещнат с хората, които съхраняват древните български занаяти и ги предават на поколенията. В "Пазители на българските занаяти" ще видите занаяти от XV век като плетене на дантела тип фриволит, плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.

В инициативата "Да сътворим житни класове!" майстори по дърворезба ще предават своите умения на желаещите да творят, а заедно с тях ще изработят дървено пано под формата на житни класове, което ще бъде продадено на търг с благотворителна цел - в подкрепа на двойка от Севлиево с репродуктивни проблеми. Сумата от продажбата ще бъде добавена към средствата, събрани от благотворителния базар.

Изложба "Различната България" на фотографа Асен Великов, който е радетел на българското и успява да улови магията на фолклора ни, ще покаже разнообразието на българските носии, техните регионални особености и ще разкаже символиката на българските шевици.

Изложбата "Път към висините" на инж. Христо Пашов също ще е част от тазгодишното издание на фестивала. Майстор Христо Пашов вече повече от 50 години облицова куполи и камбанарии на църкви и храмове предимно в Северна България, и особено в общините Севлиево и Габрово.

Богомилският ритуал "Привличане на растение" ще бъде представен в събота, от 16:00 ч., на щанда на „БИЛКАРИЯ“. Как да отбиеш едно растение от пътя му и да го привлечеш в храма на своето тяло? Какво ще намери то там – бунище или градина? Как да разбереш отговора му? Струва ли се да го измъчваш за своето лечение или вече имаш благоволението му?

Първият фестивален ден ще завърши с концерт на обичаната от всички певица Деси Добрева от 19:30 часа и нестинарски танци под открито небе.

През втория ден от фестивала „Семе българско“ в парк „Казармите“ ще отвори врати Селски Мол. Най-малките местни производители от цялата област ще предлагат изделия от селскостопанския двор, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия и др.

В "Къта на занаятите на Идеал Стандарт - Видима", работещи в компанията ще представят уменията си по дърворезба, плетене на една и две куки, ножарство и изработване на икони от гипс.

И тази година неизменна част от събитието ще са децата. "Предай нататък" е инициативата, в която най-малките посетители на фестивала лично ще омесят здравословни хлебчета с лимец ще  ги изпекат в инсталирана подвижна пещ.

Конкурсът „Никой не е по-голям от хляба“ предизвиква желаещите да покажат уменията си с ръчно приготвени обредни хлябове. 

Фестивалът се организира за пети пореден път от РА „Елмазови“ в партньорство с Община Севлиево.

ПРОГРАМА

12.05.2018 г. /събота/

10:30 ч. Официално откриване. Начало на изложението на български производители.

10:30 - 10:45 ч. Инициатива "Съединението прави силата"

10:45 - 12:30 ч. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници, празнична програма на самодейни състави от Община Севлиево

12:30 ч. Спектакъл "Ние, българите!" на ансамбъл "Чинари"

13:30 - 19:00 ч. Фолклорен маратон с участието на състави от Северна България. Демонстрации на занаяти, дегустации, творчески работилници

19:00 ч. Концерт на Фолклорен танцов ансамбъл "Развитие"

19:30 ч. Концерт на Деси Добрева

20:45 ч. Нестинарски танци

 

13.05.2018 г. /неделя/

10:30 ч. Начало на втори фестивален ден.

10:30 - 13:00 ч.  Празнична програма на самодейни състави, инициативи, базар "Забравени традиции - живи вкусове" /Селски мол/. Игри и награди от "Зайо Байо"

11:00 - 15:00 ч. Работилничка "Хлябът наш насъщний"  

13:00 ч. Концерт на Николай Славеев

14:30 - 16:00 ч. Празнична програма на самодейни състави, игри, творчески работилници.

16:00 ч. Концерт на Up-stream voices

16:30 ч. Концерт на Севлиевска духова музика

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Култура

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня