Ангел Ангелов е новият председател на Граждански комитет „Памет габровска”

Angеl-Angеlov-е-noviiat-prеdsеdatеl-na-Grazhdanski-komitеt--Pamеt-gabrovskaa
Pamеt-gabrovska-15-08-19.JPG
Ангел Ангелов, основателят на Граждански комитет „Памет Габровска”, заслужил деятел на българското образование , неуморен краевед и активен общественик е новия председател. Секретар е Маргарита Мънчева.

С едноминутно мълчание на 15 август, големия християнски празник Успение на Света Богородица, на среща на „Памет габровска” бе почетена паметта на Иван Ненов - досегашният първи председател на гражданския комитет.

Информация за изминалия ползотворен път на комитета представи новият председател.

ГК „Памет габровска” е учредена на 22 юни 2007 г. на Соколския манастир. Учредители са Иван Ненов, Ганчо Танев, Мария Семерджиева, игумения Мелания Петрова, Милка Пурел, Ангел Ангелов, Христо Кичиков. Вече 11 години основната цел на комитета е „Обединяване усилията за издирване, популяризиране и съхранение на историческата истина, героизма, положителният опит, традициите и практическите достижения в духовния и стопански живот на Габровския край от миналото и настоящето”.

Едно от най-значимите дела на гражданския комитет е създаване, по идея на Иван Ненов, на „Библиотека „Памет габровска” през 2008 г, чиито издания до днес са 26 книги. Между авторите са членовете на комитета Ганчо Танев, доц. Стефан Арменски, Ангел Ангелов, Милка Пурел, Мария Семерджиева, Иван Ненов и др. „Своеобразен рекорд в културната история на Габрово”, подчерта Ангел Ангелов.

Ще се запомни организираната Национална научна конференция „Приносът на българските чорбаджии през епохата на Възраждането” с участието на краеведи от цялата страна. Материалите й са издадени в сборник. В сборник са включени и материалите от ученическия конкурс по случай 150 години от рождението на Чардафон.В Пловдив и Голямо Конаре е представена книгата на Ангел Ангелов и Ганчо Танев „Продан Тишков Чардафон”, плод на задълбочено историческо изследване.

„Памет габровска” е инициирала и организира срещата в София, в читалище „Славянска беседа” с Габровската дружба. Почетена е паметта с полагане цветя на паметника в м. „Канлъ дере” до Вишовград на загиналите въстаници от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

На срещата бе приета идеята новата книга на Иван Ненов „Габрово преди всичко” да бъде предложена за Априловска награда.

Дарената хубава цигулка, половинка, от д-р Надежда Владимирова на комитет „Памет габровска” търси отново млад музикант.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото