"Чардафон" загуби с 35 точки в Русе, Станков - бесен

Водеща! Nikola-Nikolov-vkara-34-tochki-za-pobedata-na--Dunav--v-Gabrovo-prez-noemvri
Никола Николов вкара 34 точки за победата на "Дунав" в Габрово през ноември
В безспорно най-слабия си мач за сезона мъжкият отбор на „Чардафон“ загуби с 35 точки разлика - 66:101, от „Дунав“ в Русе, в среща от деветия кръг на първенството на Българска баскетболна лига „А група Център“.

   При това момчетата, водени от все още играещия треньор Антонио Станков, тръгнаха с амбицията да си върнат за болезнената загуба в Габрово през ноември - 83-86 след продължения. При това тогава отсъстваха куп титулярни състезатели, начело с братята Ростислав и Манол Тончеви.
    За Русе Станков успя да събере почти най-добрата селекция. Естествено, когато става дума за аматьорска група, не може да мине без отсъстващи. Този път извън списъка заради предстояща изпитна сесия бе набралият форма Андреан Деков. Заради ангажименти в НБЛ на основния си тим не можеше да се разчита и на Калоян Колчев, който играе за Габрово като преотстъпен от старозагорския „Берое“. Въпреки това младият наставник на „Чардафон“ бе оптимист при отпътуването за Русе.
    Началото не беше толкова лошо. След около минута игра домакините поведоха с кош на Калоян Стоянов. Трябваше да изтекат още 60 секунди преди нещо да се измени на таблото. Ростислав Тончев бе спрян с нарушение и изпълни наказателните удари без грешка - 2:2. Малко след това пак той наниза тройка и „Чардафон“ поведе с 5:4, резултат, който се задържа почти две минути. 
    Началото на края настъпи с кош на Теодор Трифонов за 6:5 - за кеф на препълнената зала „Дунав“, типична картина за баскетболен град като Русе. Опитът на Станков да спре устрема на домакините с въртене на състава не промени положението на терена. След няколко непредизвикани грешки на габровци русенци в края на първата част имаха комфортен аванс от 12 точки - 25:12.
По-нататъшният ход на мача не промени нищо - „Дунав“ безпроблемно взе следващите две части - 25:15 и 26:24. След като в началото на втората четвърт домакините регистрираха серия от 10:0, Антонио реши да вдъхне кураж на своите и влезе на терена, но при 37:15 в 12-та минута трудно можеше да има решителен прелом. Габровци бяха по-равностойни само в заключителната четвърт, в която стартираха с пасив от 33 точки. Противниците обаче вече си бяха свършили работата и своя дял за крайния успех трябваше да дадат резервите. И те не се посрамиха - по този показател, приноса на състезатели, извън титулярната петица, „Дунав“ бе една глава над „Чардафон“ - 41:21 точки. По всички останали - също. Точки от противникови грешки - 31:6, в подкошието - 68:36, от бърза контраатака - 35:21. Малко неочаквано „Чардафон“ бе сравнително равностоен в битката под кошовете - 45:49, но внимателният анализ буди въпроси. 14 от тях са благодарение на 180-сантиметровия гард Цветан Тодоров. От двуметровите състезатели най-близо до него е Мартин Миланов със 7, Манол Тончев записа 6, брат му Ростислав - 5. 

Антонио Станков бе бесен след загубата в Русе


Антонио Станков не обича скатаващи се играчи


    При това габровци бяха пожалени от играещия капитан на „Дунав“ Николай Николов, който в Габрово вкара 34 точки и заедно с продълженията навъртя 43 минути на терена. На собствен терен той се ограничи с 20 минути и 11 точки.
    Очаквано, Антонио Станков бе бесен след разгрома. За пореден път сред причините за слабото представяне той посочи ограничените възможности отборът да тренира в пълен състав. В това отношение съставеният предимно от местни юноши „Дунав“ безспорно има преимущество, което с течение на сезона започна да става осезателно.  
    „Много слаб мач! Безобразна защита! - анализира съпреживяното Антонио. - След първите 5 минути на Русе им тръгна стрелбата, а ние им позволихме да натрупат самочувствие. Бяхме без трима състезатели - Калоян, Андреан и Георги, но не е това причината. Не съм доволен от нито един - казах им го в съблекалнята. Играхме трагичен баскетбол! Не харесвам състезатели, които не пазят и не се хвърлят за всяка топка. Идваш, а вместо да се хвърлиш, се скатаваш, защото е по-лесно... По този начин не даваме никакъв пример на по-младите. Има и друга грешка, за която аз съм виновен. Като по-опитен трябваше аз да започна мача. Но взех това решение, за да дам отново шанс на всички други, които са дошли. Всеки иска да вкара кош, а това ни пречи. Всеки е с претенции - и това пречи. Много е трудно да водиш отбор, който няма тренировки заедно... Много е трудно! Поздравявам отбора на Русе и най-вече техните млади момчета - играха красив и агресивен баскетбол в нападение. Браво, деца!“
    „Чардафон" срещу „Дунав“, състав: Ростислав Тончев (коефициент за ефективност 12, борби 5, асистенции 2, точки 18), Димитър Радев (7, 4, 0, 10), Боримир Алексиев (5, 1, 1, 6), Цветан Тодоров (16, 14, 4, 5), Манол Тончев (-1, 6, 0, 5), Стефан Бакалов (8, 2, 3, 6), Константин Търновски (0, 1, 1, 4), Антонио Станков (8, 1, 2, 6), Мартин Миланов (7, 7, 1, 6).

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

2 коментара

  • Потребител
    Anonymous 2023-01-17 14:30:43

    Момчетата са аматьори, но никой не ги притиска да играят, така че повече трябва да се влагат. А всяка победа започва от защитата.

  • Потребител
    IvanGos 2023-01-17 14:02:51

    Тук би могъл да коментира Антонио, а може да се опита и някой от играчите...

Към началото