Александър Манолев: „Област Габрово с най-много усвоени евросредства“

Топ новина!
Vitsepremier-t-Tomislav-Donchev-ne-propusna-biznes-sreschata-v-Tehnicheskiya-universitet
Вицепремиерът Томислав Дончев не пропусна бизнес-срещата в Техническия университет

Габрово е областта, в която са усвоени най-много европейски средства на глава от населението в България. Това стана ясно от изказването на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса от региона, организирана от Капитал и ICT Media. Той участва в дискусионен панел заедно с вицепремиера Томислав Дончев, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета на Севлиево Красимира Йорданова, Николина Хинкова, председател на Съвета на директорите на „ЛС тюбс“ и Мартин Заимов, изп.-директор на Регионален фонд за градско развитие.

Програмата беше разделена в две сесии - „Стратегия и посока на развитие на Габрово“ и “Бизнес климатът в Габрово“.По време на първата сесия участниците говориха за възприемането на Габрово и Севлиево като една цяла екосистема, която трябва да се развива заедно и да си помага. Споменаха успешни проекти между двата града и обединението им в привличането и задържането на млади хора и квалифицирани кадри за нуждите на бизнеса. Кметът на Габрово отбеляза, че двата града вървят към едно общо ниво на развитие, без да се обезличават. Николинка Хинкова призова за намаляване на административната тежест, когато се наемат младежи на стаж и работа в предприятията. Според нея трудната процедура и многото документи спират фирмите да се насочат към работа с младежите. Томислав Дончев отбеляза, че в момента се работи за реорганизация на учебния процес и запознаване на учениците с принципа на работа на институциите и предприятията. ред повдигнатите теми и идеи бяха още развитието на туризма в региона, нуждата от 4-
звезден хотел в Габрово, работата върху разнообразяването на туристическия продукт, стартъп средата в града и възможностите пред стартиращите бизнеси за финансиране чрез инвестиционни фондове и програма „Иновации и конкурентоспособност“, медийната среда.
„Габрово е един от най-добре представящите се региони в икономически план“, посочи Александър Манолев. По данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за областта е 1,2 млрд. лева, а преките чужди инвестиции в нефинансовите предприятия в областта надхвърлят половин милиард лева, уточни още той. Според него Габрово е сред областите с най-висока икономическа активност на трудоспособното население - 73%, като равнището на безработица е по-ниско от средното за страната. „Макроикономическите данни безспорно са добри и нещо по-важно - показват перспектива за устойчив ръст“ - беше категоричен зам.-министърът на икономиката.
Александър Манолев представи и някои от основните приоритети в работата на Министерството на икономиката и акцентира на връзката им с растежа на регионалната икономика. „Дигитализацията трябва да обхване повече сектори и отрасли на икономиката, а амбициозната ни цел е към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика“ - отбеляза той. Според него, за да стане това възможно трябва все повече предприятия да инвестират в иновации, а компаниите в област Габрово са сред добрите примери в това отношение. „С големи надежди гледаме и към проекта за технологичен парк Габрово - в дългосрочен план именно такива инициативи могат да се окажат голямата разлика между регионите с растяща икономика и всички останали“, допълни още Александър Манолев.
Договори за общо 65 млн. лв. се изпълняват в област Габрово по Оперативна програма „Иновации и
конкурентоспособност“, стана ясно от неговото изказване. „Повече от половината от тези проекти вече са успешно приключили и близо 16 млн. лв. са били ефективно инвестирани в регионалната икономика“, посочи зам.-министърът.
Той акцентира още върху важността на инфраструктурните проекти за регионалната икономика и определи недостига на квалифицирани кадри като основен проблем на местно и национално ниво. Според него голям плюс за региона е, че се очертават два силни икономически центъра, разположени на близко разстояние - Габрово и Севлиево, като в партньорството и взаимодействието между тях е възможността за гарантиране на устойчивия ръст и още по-доброто икономическо бъдеще на региона.
Втората сесия “Бизнес климатът в Габрово“ беше водена от Георги Стоев, председател на УС на „Тракия Тех“, а в дискусиите участваха Калоян Иванов, СЕО на „АМК Задвижваща и управляваща техника“ ЕООД, Габрово, Владимир Тодоров, съосновател и CEО на „Графиксофт“ ООД, доц. д-р инж. Илия Железаров, заместник-ректор „Научноизследователска работа“ в габровския ТУ.  Те представиха постиженията на своите компании и Университета, говориха за съгласуването на учебните планове с нуждите на бизнеса и участието на ТУ - Габрово в пет от десетте Центъра за върхови постижения в България.
По време на събитието Иво Прокопиев, собственик на „Икономедиа“ АД говори за Дигиталната трансформация и предизвикателствата за бизнеса.  Той очерта основните тенденции и технологии, които ще повлияят на живота в бъдеще - блокчейнът, виртуалната и добавена реалност, възобновяемите източници на енергия, 3D принтирането, нанотехнологиите, напредъкът на медицината, като тези тенденции си взаимодействат и ускоряват една друга. Според него, след няколко десетилетия, животът ни ще бъде различен, като ще изчезнат специалисти дори като лекарите и адвокатите.

 

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Индустрия

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня