Адриан Новаков: В Брунате има голям интерес към Пенчо Славейков

Водеща! Край прочутото езеро Лаго
Адриан Новаков: В Брунате има голям интерес към Пенчо Славейков
 Габровският скулптор Адриан Новаков е получил лична покана от Генералното консулство в Милано за участие в програмата за честване на 110 -годишнината от смъртта на Пенчо Славейков от 10-12 юни в Брунате.

На тържеството са присъствали посланикът ни в Рим Тодор Стоянов, Адриана Колева - търговско аташе в Рим, Таня Димитрова - генерален консул в Милано, дипломати, бизнесмени от Милано.
Открит е бил барелефът на Мара Белчева на фасадата в хотела, където е починал Славейков, дело на Адриан Новаков.
Адриан Новаков разказва: "Идеята беше посмъртно да съберем отново Мара Белчева и Пенчо Славейков. Там има релеф на Андрей Николов, подписан от Съюза на българските писатели за Пенчо Славейков. По-отгоре е барелефът на Мара Белчева, изписано е, че тя е българска поетеса, спътник на Славейков. Всъщност те са пребивавали около една седмица в Брунате.

Крилете на Пегаса са орнаментирани с тревненски декорации


Цяла седмица имаше различни изяви, посветени на честването. От италианска страна имаше голям интерес, особено от собственичката на хотела "Бела Виста", където е живял и починал Пенчо Славейков.
Проф. Емил Димитров от БАН изнесе лекция, той е изследовател на жизнения и творчески път на Славейков. Аз изнесох лекция пред ученици от Брунате и Милано за естетическите послания на Славейков и как един скулптор, един художник може да разглежда творчеството на Славейков по чисто естетически признаци. Присъстваха кметът, зам.-кметовете на Брунате. Представих няколко творби. Подарих на кмета една скулптура, нарича се "Тревненски Пегас", която изобразява Пегас, символ на поетичното, а крилете на Пегаса са орнаментирани с тревненски декорации. В момента тази скулптура стои на входа на библиотеката в Брунате, тя е в непосредствена близост до "Бела Виста".
Милански вестник публикува голяма статия за събитието.
Възобновен е един кът на Славейков вътре в хотела, има книга за впечатления на посетители на хотела. Намерихме парчета от надгробнагта плоча на Славейков.
В Брунате регистрирахме с проф. Емил Димитров, с родолюбиви българи, един от които е Кръстьо Карабойчев, бизнесмен в Брунате, българо-италианско културно общество, което да развива дейности в тази посока. То получи силна подкрепа от Общината в Брунате, от властите в Милано, от българските дипломати.
В Европа се интересуват от нашите творчески постижения, но в България нещата не стоят така.
Аз организирам изложба, посветена на Пенчо Славейков, на неговата поезия. Неслучайно Славейков е наричан от изследователи Пенчо Славейков - модерниста. Знае се за участието му в кръга "Мисъл", за неговите естетически послания за издигане на българската култура на по-високо, европейско ниво, за номинацията му за Нобелова награда за литература.

Изложбата ще бъде от мои скулптури, които ще изразят по експресивен и съвременен начин поезията на Славейков. Тя ще бъде експонирана в Брунате в една от вилите там. Разговаряхме с кмета, той е много въодушевен. В момента правя хубав интериорен портрет на Славейков, който също ще бъде изложен там. Има вили около Брунате, които са направени като музеи.
Те са изключително красиви, невероятни като архитектура, като озеленяване. Брунате много прилича по географски особености на Велико Търново, къщите са наредени върху високи скатове стъпаловидно. Отдолу се открива уникален пейзаж на езерото Лаго ди Комо. В лоното на Алпите е, вижда се връх Монта Росо, той е четирихилядник, от другата страна е Швейцария. Невероятна гледка.
Пожелавам на всеки да отиде и да види каква почит има към българското и към Славейков в Брунате. Преди две години аз направих скулптура на Славейков в Милано, с която се отбелязаха 160 години от дипломатическите отношения между двете държави. Той се намира на 200 метра от огромна катедрала. За мен е изключителна чест, че имах тази възможност.
Като естетика в българската скулптура има много силна италианска линия. Става дума за Андрей Николов, Любомир Далчев, за Кирил Тодоров, който е автор на паметника на Васил Априлов в Габрово. Да не говоря за Асен Пейков, който не само е получил образованието си в Италия, но и сътворил паметника на Леонардо да Винчи на летище в Рим. Има площад на негово име в Рим. Това е изключително признание.
Посетих и световно мебелно изложение в Милано. Всички интериорни дизайнери на мебели бяха там."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни