Адриан Новаков ще изнесе лекция в Брунате, по време на честването годишнината на Пенчо Славейков

Препоръчана! adrian-Novakov
Адриан Новаков
Габровският скулптор Адриан Новаков е получил лична покана от Генералното консулство в Милано за участие в програмата за честване на 110 -годишнината от смъртта на Пенчо Славейков от 10-12 юни в Брунате.

Ще бъде открит барелефа на Мара Белчева, дело на Адриан Новаков. на фасадата на хотела, където е починал Пенчо Славейков. От неговите ръце е изваяна и скулптурната фигура на Пенчо Славейков в Милано.
Той ще стане и съучредител на българо-италианско културно общество на името на Славейков за културно сътрудничество между България и Италия. Неговата дейност ще бъде свързана предимно с подрастващото поколение.
"Ще присъстват генералният консул Таня Димитрова, търговското аташе Адриана Колева, кмета на Брунате и други дипломати. Там ще е и проф. Емил Димитров от БАН, който пише изследователска книга за Славейков и ще изнесе лекция. Аз също ще изнеса лекция на тема скулптура през деца от Брунате в майсторски клас", каза Адриан Новаков. Той е подготвил дар от ателието си за консулството в Милано, като знак на благодарност за поканата.


В Италия има сериозно присъствие на български творци, като скулпторът Асен Пейков от Севлиево. Той е автор на 12 метров паметник на Леонардо да Винчи на летище в Рим. Има площад в Рим на името на Асен Пейков.
"До края на живота на Пенчо Славейков е бил заедно с Мара Белчева. Драматична и красива връзка между двама забележителни интелектуалци. Тя е от Севлиево, била дворцова дама, поетеса, интелектуалка. Пенчо Славейков остава в историята като модерниста, който се е занимавал основно с това да издигне българската култура на европейско ниво. Той е и един от двигателите на кръга "Мисъл", последовател на Ницше, на неговия естетически индивидуализъм. Изключителна личност е бил, доразвил е дейността на баща си.
За съжаление на фасадата на хотела, където и починал Славейков, е написан позорен текст, подписан от Съюза на българските писатели, че "тук прокуден от своята родина почина великият български поет и патриот Пенчо Славейков."
Съдбата на българските интелектуалци е, че Ганьо първо ги убива, после им издига паметници. Народ, който може да избие своите интелектуалци заслужава тази съдба. Неговите хора на духа, на културата да се скитат по света немили недраги.
Такова е отношението на всички свободни професии, които българската държава се прави, че не съществуват, особено през последните две години, в тази зловеща криза", коментира Адриан Новаков.
Освен това събитие той ще посети със семейството си и Световно изложение на дизайна в Милано. "Искам и сина ми да види паметника на Пенчо Славейков, който се намира на 200 метра от катедралата, символ на Милано", допълва Новаков.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни