5000 лв. глоба за шефа на дом "Хризантема", наречена "къщата на ужасите" в Габрово

Водеща!
TSent-r-t-na-ulitsa--Hrizantema-
Центърът на улица "Хризантема"

Габровският районен съд призна за виновна М. Л. - като длъжностни лице допуснала медицинска сестра да извърши престъпление.

Габровски районен съд, по внесено от Районна прокуратура -Габрово постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, призна М.Л. за виновна. Обвинението е че на неустановена дата през  април 2017 г. в Габрово, на ул.“Хризантема“, като длъжностно лице - ръководител на „Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания“, съзнателно допуснала медицинска сестра в Центъра, да извърши престъпление, свързано със службата й.  Тя причинила лека телесна повреда чрез удари с ръце и шамари по ръцете на непълнолетния И.С от гр.Габрово, което е довело до болки и страдания.
       На неустановен ден през април 2017 г. М.Л. била на работа в Центъра. Тя станала свидетел на това как медицинската сестра в дома Д.К. нанесла на непълнолетния И.С. удари по ръцете. Вместо да се намеси и да преустанови действията на медицинската сестра, М.Л. само гледала, а друга нейна служителка снимала.
За извършеното на основание чл.78а от НК съдът наложи на М.Л. административно наказание глоба в размер на 5000 лв.
       Решението подлежи на обжалване, съобщават от съда.
 Преди три години се разрази голям скандал, домът с красивото име "Хризантема" бе наречено "къщата на ужасите" в Габрово. Появиха се и нови клипове, показващи брутално насилие над болните лица.
 В дома бяха  настанени 7 деца и 3 младежи с увреждания като грижите за тях са денонощни. Достъпът до тези жилища е ограничен. 
 Възпитателката Йорданка Милчева, заснела видеоклиповете  посочи, че още през 2016 год., веднага след като е направила първия клип, заедно с Маринела  Лазарова са го представили на директора на дирекция "Социални дейности", но те не са реагирали. На по-късен етап отново имаше прояви на агресия, за които отново сигнализирахме същата институция. И отново не бяха взети абсолютно никакви мерки, посочи тогава Милчева.
  Директорът на дома за деца с увреждания "Хризантема".
 Маринела Лазарова отрече подобно насилие да е било ежедневие в лечебното заведение. По думите й, проявилите агресия жени са напуснали работа. Медицинската сестра Донка Калчева и детегледачката Татяна Донева не отричат  за насилието.
  Устен ми беше сигналът, подкрепен с видео, на което хигиенистката Татяна Донева удря с парцал настанено момиче, заяви тогава вече  бившата директорка Маринела Лазарова. Тя бе  уволнена от ръководния пост. Сега ще плаща и глоба.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото
  1. Още от Закон и ред

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Препоръчано от редактора

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня