"Фабричен дефект" на Хоталич

Водеща! Obraten-efekt
Обратен ефект
Феновете на качествената музика очакват с нетърпение на рок фест „Хоталич“ в Севлиево „Обратен ефект“ с новото им име „Фабричен дефект“ и с новия вокалист Велизар Телбийски.

Те ще зарадват публиката на 27 август - вторият ден от фестивала в средновековния град, който Община Севлиево организира за пета година.

Ще чуем всички хитове на „Обратен ефект“, като групата ще изпълни на живо и най-новата си песен „Раз,Два,Три", чийто все още горещ клип събра многохилядна аудитория от ценители.

На сцената ще видим: Симеон Рафаилов - барабани, Велизар Телбийски - вокал, Николай Николов - китара и Яко Доросиев - бас-китара.

 Музикалното шоу на Хоталич на 26 август в 19.00 часа ще открие възпитаникът на Детски комплекс "Йовко Йовков" Павел Петров, който ще изпълни "Черната овца". Веднага след него на сцената ще се качи севлиевската група Cheese heads. След тях ще забият Old school и "Монолит", а кулминацията на вечерта ще бъдат любимците JEREMY.

Вторият фестивален ден започва в 17:00 часа на 27 август с Broken и MD Band. Следват "Фабричен дефект" и "Остава", а любимците на поколения българи от "Тангра" излизат на сцената последни, за да заредят с добро настроение феновете си и да превърнат фестивала в музикалното събитие на
лято"2022.

На 26 август сцената ще бъде взривена от легендарната българска рок група "Монолит", създадена в далечната 1983. Развитието на бандата бележи два периода. Първият е от 1983 до 1986, характерен с парчета като Lonely nights, Pride and prejudice, Your love и др. Записите са демо и издадената компилация е на касета. Членове на групата са Вълко Андреев, Владимир Петров, Ивайло Иванов и Тони Чембъра. Вълко Андреев по-късно е китарист на“ Рок квартет“ и „Тангра“.

Вторият период на "Монолит" започва през 1991 г. и продължава до днес. От старата формация остава бенд лидерът Тони Чембъра, който кани китариста Павел Васев, Милен Савов на баса и Станислав Костадинов на барабаните. В този състав групата има най-голям успех до този момент с непреходни хитове „ЗДРАВЕЙ“, „ХУЛИГАН“, „ВЕСЕЛО БЕШЕ НА МОЕТО ПОГРЕБЕНИЕ“ и „ДЕТЕ“.

Първият албум е ONE MORE CHANCE издаден през 1992 г. от Riva Sound. С този албум и клуб 113+ в Софийския университет, групата печели първите си фенове. Парчето I WANNA MAKE LOVE TO YOU e знаково от този албум.

Следва вторият албум на "Монолит" издаден в 1993 г., озаглавен „ЕЗИ-ТУРА“, който със сигурност до ден днешен е най-успешният албум на групата. Там са и всички хитове, останали в историята на българската рок и блус музика. Песента „ЗДРАВЕЙ“ e включена в класацията на 500-те на велики песни за всички времена на България. В други престижни класации, като тази на радио „ТАНГРА“ e парчето „ХУЛИГАН“.

Годината е 1994 и "Монолит" е номинирана за най-добър албум и най-добър рок певец за сп. „Ритъм“. Следват „"Монолит" БАЛАДИ“ и албумът „"Монолит" III“ ,който съдържа парчето „НАЗАДВАНЕ“ - на първо място в класациите на радио „ТАНГРА“ цели 8 седмици.

Междувременно бандата подгрява легендарния китарист на TEN YEARS AFTER - ALVIN LEE в летния театър София. През 1997 г. излиза вероятно най- силният албум SISYPHUS, който е прогресив линия, комбинирана с традиционния рок на "Монолит". Там е култовото парче ILLUSON (part one), спечелило нови фенове на бандата.

"Монолит" постоянно концертира, участва във фестивали в България и в чужбина. Златен период за групата в творчески и комерсиален план.

През 1998 г. идва и първата смяна в "Монолит", като на барабаните вече е Дани Годжев, който внася колорит със своя здрав рок бийт . До 2000 г. е издаден и сборният албум DR. R’N’R съдържащ и два сингъла „НИЕ“ и „ИГРА“. Групата подгрява BLUES BROTHERS през 1999 г. на фестивала Rothmans blues fest в Бургас.

Новото хилядолетие идва отново и с нов барабанист, този път Георги Марков син. През 2002 г. излиза албумът „ВРЕМЕНА И НРАВИ“, характерен със своята съвременна линия и хитове като „ПЪЛНОЛУНИЕ“ и „ДВЕ ДУМИ“. Същевременно започва и първото сериозно текучество в "Монолит". Георги Марков син заминава за САШ, а Милен Савов напуска групата, за да се отдаде на юридическото поприще. На баса идва Димитър Ковачев - Funky, a на барабаните е Спас Богомилов.

През 2003 г. този състав подгрява JOE LYNN TURNER в зала „Христо Ботев“ пред многобройна публика. През 2005 г. групата е с нов басист и барабанист - Емо Амбил и Калоян Христов. Следва успешен 10-годишен период с издаването на албума „ВАКАНЦИЯ ВЪВ ВЕГАС“ през 2007 г. от Riva Sound. Тони Чембъра печели първа награда на фестивала „ЗЛАТНА МЕСЕМВРИЯ“, а групата печели наградата на публиката на пролетния конкурс на БНР с песента „КАКВО СИ ТИ?“. Следва период на творчески търсения, турнета и концерти и през 2014 г. излиза първото DVD на групата „MONOLITH LIVE AT SOFIA LIVE CLUB“ - концерт на легендарната банда с гост-музиканти и изцяло авторска музика. В 2016 г. Калоян Христов напуска групата след 10-годишна съвместна работа и през 2017 г. на негово място идва на барабаните Веселин Василев от група „КЛАС“ . Следва и новият им албум „MONOLITH 2019“.
Групата продължава и дo днес да радва своите почитатели с готината си музика, въпреки тежките времена. "Монолит" винаги е участвала в благотворителни и хуманни каузи през годините. В момента работи по новия си албум.

 

Генерален спонсор на рок фестивал "Хоталич" е "Идеал Стандарт - Видима" АД.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Музика

Към началото