20 години АМК

Топ новина! 20-godini-AMK
20 години АМК

„Всеки да се опита да влезе в обувките на другия и да разбере неговата гледна точка“, така управителят на АМК „Задвижващи и управляващи системи“ Калоян Иванов повдигна леко завесата от строго пазените тайни на фирменото управление, като дефинира част от формулата на успеха през 20-те години от функционирането на българо-германската компания в Габрово.

 Точно на 8 декември АМК ще отбележи тържествено своя 20-ти рожден ден, който посреща с 15-процентен ръст на продажбите спрямо планираните. И към него като се прибави и постигнатото също 15-процентно нарастване на фирмените обороти през 2017 спрямо 2016-та година е видно, че само за две години производствените обеми са увеличени с 30 процента. „Този факт е резултат от въведените в производство нови продукти, които получаваме като поръчка от основните си клиенти – уточни Калоян Иванов. - Това, което очакваме при приключването на декември са продажби за над 5 млн. евро.  Отново най-големите ни обороти са нашите основни партньори в Германия и Словения“.
 Според него принос към реализираните продажби е и развойната дейност на компанията, за която габровските специалисти работят директно за съответните отдели в Германия. А през 2019 г. предстои разширяване на производството, което е зависимо от компанията майка в Германия. Макар тази година габровската компания да не е стъпила на нови пазари, вече има изразено желание от немалко клиенти на АМК в Габрово фирмата да увеличи производствения си капацитет.
 „Изпращаме 2018 г. с пет нови продукта, които сме усвоили през тази година и сме въвели в серийно производство за един от големите ни клиенти – бяха думите на прокуриста на АМК в Габрово Николай Марков. И допълни, че новите продукти са свързани с производството на компоненти за статори с различни параметри. „А перспективата за 2019 г. е, че ще продължим с пет нови продукта, които от началото на годината също ще влязат в серийно производство и прототипирането им вече приключи“ – подчерта той.
 Вече са проведени и предварителните разговори с друг световен лидер – „Festo“, за стартиране на съвместна дейност, като в Габрово през 2019 г. ще се изработват техни прототипи.
 В габровската компания планират реализирането на технологичен трансфер, който очакват да получат от фирмата майка в Германия и да уплътнят с производствена дейност капацитета на свободните площи в една от сградите, собственост на фирмата.  Предварителните разчета сочат, че неговото осъществяване ще осигури разкриването на нови 20-25 работни места в габровската компания. Предстои в Германия да бъде изпратена и група работници за усвояване на новата технология, която никой освен АМК не притежава в България и не работи по нея.
 Към момента тук работят 140 човека, 45 процента от които са под 45 години. В компанията работят и няколко човека в предпенсионна възраст, както и пенсионери, дългогодишни работници на фирмата, които са опитни и кадърни хора - подчерта Калоян Иванов и уточни, че фирмената политика е насочена към поддържане на баланс между поколенията. Успоредно с това в производствения сектор на АМК работят и двама студенти, чиито семестриални такси в университета се заплащат от фирмата.
 Успоредно с това АМК работи по два съвместни проекта - с Община Габрово и с Техническия университет, свързан със създаването на Център за компетентност.
 По предварителна информация за тържественото отбелязване на 20 години от създаването на АМК в Габрово се очаква да пристигнат Манфред Павлик, управител на фирмата майка в Германия, Урлих Фитен, управител на АМК-холдинг в Германия, и Рупърт Вийст, оперативен мениджър.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни