180 години на „Св. Пророк Илия” отбелязват в Севлиево

	Сто и осемдесет годишнината от обновяването на старата църква в
180 години на „Св. Пророк Илия
Сто и осемдесет годишнината от обновяването на старата църква в града „Свети Пророк Илия“ отбелязват в Севлиево със специална изложба в Хаджистояновото училище, реализирана от Историческия музей. Храмът е един от символите на града.

 Според историка Ивета Миленова трудно е да се установи откога точно датира, но най-вероятно е съществувал на това място още от края на седемнадесети век, за което говорят косвени доказателства. В изложбата са предложени достатъчно текстове, както и екскурзоводна беседа, от които се научават подробности за храма.
„Храмът е възобновен из основи през 1834 година – разказа още Ивета Миленова. - Той добива днешните си размери – 28 м дължина, 14 – ширина и дебели до 1 метър каменни зидове. Църквата обаче е била вкопана, както и сега, но не е имала тези високи куполи като днес, тъй като тогава законът не го е позволявал и църквата е била с плосък покрив, покрит с плочи. От старата църква и до днес са запазени две икони, рисувани от Симеон Цонев от Трявна през 1830 г. За новия, красиво изработен дърворезбен иконостас са поръчани нови икони. Тези, от така наречения „царски ред“ са изписани от най-известните възрожденски иконописци като Захари Цанюв. Иконостасът пък – шедьовър на дърворезбеното изкуство, е бил дело на майсторите - бащата Никола Матеев и синът Йонко Марангозчията. В него са вплетени флорални мотиви, птици, пана с библейски сцени с изящество, което е трудно да се опише и затова иконостасът е обявен за национален паметник на културата. Някъде около 30-те години на миналия век са поканени академични художници да изпишат стенописите на църквата. Това са проф. Маринов от Художествената академия и помощникът му Илия Петров – бъдещият професор. Тяхната художествена украса великолепно допълва красотата на куполите и арките на севлиевската църква. В началото на XXI век са извършени реставрационни дейности по стенописите и част от иконите и това направи божия храм в Севлиево отново да блести с цялата си непреходна красота.“
Историците от музея се надяват, че забързаните в ежедневието си севлиевци ще могат да научат от изложбата нещо повече и тя ще ги накара да се гордеят с миналото на града. Изложбата е експонирана в Хаджистояновото училище на втория етаж и се открива днес от 16 часа. Тя ще бъде отворена за посещения до края на август.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото