16-годишният Теодор Кабакчиев завърши 75-ти в едно от най-трудните ендуро състезания в света

Топ новина! <p>„Младият ендуро талант на България” - така определят 16-годишния габровец
16-годишният Теодор Кабакчиев

„Младият ендуро талант на България” - така определят 16-годишния габровец Теодор Кабакчиев след невероятното му постижение (75-то място) при дебютното му участие в „Ерзберг Родео“ - едно от най-екстремните и вълнуващи ендуро със

„Ерзберг Родео” не е обикновено ендуро състезание. То се слави с едни от най-предизвикателните трасета, най-стръмните наклони, най-непреодолимите препятствия и изпитва до краен предел възможностите на състезатели и мотоциклети. „Ерзберг“ означава планина, съставена от руда, и трасето, на което се провежда състезанието, е в открит рудник. Той е разположен в огромна долина, в единия край на която се намира селцето Айзенерц, известно главно с рудодобива. Всяка година в началото на пролетта там се събира елитът на ендуро спорта от цял свят. Състезателите трябва да преодолеят „етажите” на огромната желязна мина, която се смята за едно от най-трудните ендуро трасета в света. Напливът от участници и интересът към „Ерзберг Родео” всяка година е огромен и на старт в т. нар. пролог (Iron Road Prologue) застават над 2000 души с всякакъв вид мотори, които се състезават по чакълест път с дължина от 13,5 км и широк на места до 30 метра. Само най-бързите 500 от тях имат правото да продължат в следващата фаза и се класират за „Red Bull Hare Scramble“. Тази година ученикът от Националната Априловска гимназия Теодор Кабакчиев беше един от петстотинте. Габровският талант завърши на 149-то място пролога и това му осигури една доста добра стартова позиция за „Red Bull Hare Scramble“ от трета редица. Кулминацията на „Ерзберг Родео” е едно от най-трудните еднодневни офроуд състезания в света. Участниците имат четири часа, за да преминат през 23 контроли, разположени по 23-километровото супер тежко трасе в подножието на Алпите. Четири часа, изпълнени с пот, болка и дори безнадеждност, защото теренът, през който преминават мотоциклетистите, е неимоверно труден. Преодоляват се почти отвесни насипи, склонове, горски масиви с извадени отвън коренища, огромни канари с размер на най-малките камъни от по метър, планини от каменопади и свлачища, водни и кални препятствия. В това състезание до финала често достигат по-малко от 10 човека и то най-добрите, най-здравите, технични и натренирани състезатели в света.
Теодор се представи страхотно със своя КТМ 300 EXC и сложи в джоб много мъже, като се нареди на 75-о място. Това бе и най-доброто представяне за българите в стартовия списък. До 6-та контрола Теодор се движи с много бързо темпо и дори успява да стигне до 55-а позиция. Силите му приключват при 14-та контрола „Карлс Динър” - предизвикателство, за което според специалисти е нужна освен изключителна физическа подготовка и много опит. По-важното е, че един 16-годишен младеж от Габрово победи 1925 свои конкуренти от цял свят, а пред него останаха само 74 много добре подготвени мъже от световния елит, които за разлика от него не карат за пръв път на „Ерзберг Родео“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Моторни

Към началото

Следвай ни