125 години от рождението на прочутия българин ще бъдат отбелязани тържествено в събота Водеща!

ще бъдат отбелязани тържествено в събота

	Автор на книгата “Дан Колов
125 години от рождението на прочутия българин ще бъдат отбелязани тържествено в събота
ще бъдат отбелязани тържествено в събота Автор на книгата “Дан Колов – вечната легенда” е Нено Николов, който в продължение на 50 години събира информация за прочутия борец. Творбата съдържа множество невиждани досега фотографии и разкази на хора, кои
125 години от рождението на прочутия българин

ще бъдат отбелязани тържествено в съботаАвтор на книгата “Дан Колов – вечната легенда” е Нено Николов, който в продължение на 50 години събира информация за прочутия борец. Творбата съдържа множество невиждани досега фотографии и разкази на хора, които са го познавали лично. Книгата излиза по повод 125-годишнината на Дан Колов и бе представена официално на пресконференция.

На нея присъстваха кметът на община Севлиево и патрон на честването д-р Иван Иванов, кметът на кметство Сенник Цветан Цонев, многократният шампион по борба, самбо, джудо и карате, треньор по бойно самбо и старши инструктор в специализирания отряд за борба с организираната престъпност Стоян Саладинов, олимпийският шампион по борба Валентин Райчев, президентът на Българската федерация по борба и световен шампион Христо Маринов и председателят на читалището в Сенник Иван Христов.

„Дан Колов е един наистина велик българин. Идеята на предстоящите събития е да го покажем не просто като велик спортист, а като родолюбец и истински патриот“, каза д-р Иванов. Той подчерта, че днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези като Дан Колов, които имат това право.

„Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже неговия път – тръгнал пеш от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите спортни успехи, но малко знаят за човека Дан Колов“, каза още кметът на Севлиево. Той не пропусна да изкаже специална благодарност за оказаната подкрепа на Стоян Саладинов, който е и част от инициативния комитет.

Честванията по случай 125-та годишнина от рождението на един от най-великите спортисти за всички времена ще започнат на 28 октомври от 10:00 часа пред паметника на Дан Колов в родното му село Сенник, където ще бъде отслужена панихида в негова памет и ще бъдат положени венци и цветя. Предвидено е и посещение в дома-музей на бореца, където почитателите на Дан Колов ще могат да разговарят с неговата 80-годишна племеница Янка Балканска, запазила жив спомена за него.

От 11:00 часа в салона на Народното читалище “Климент Охридски – 1988” ще бъде открита фотоизложба и ще бъде представен документален филм, посветен на живота на “балканския лъв”. Присъстващите на събитието ще могат да наблюдават и демонстративни срещи по борба в чест на Дан Колов.

Честванията се организират от Община Севлиево, съвместно с кметството на село Сенник и НЧ “Климент Охридски – 1988”.

Всички, желаещи да се включат в дарителската кампания за обновяване на експозицията в къщата-музей на Дан Колов в Сенник и за популяризиране на делото му, могат да го направят на дарителската сметка:

PIREUS BANK BULGARIA AD

SWIFT: PIRB BG SF – град Севлиево

BG64PIRB91701605980128

0 коментара

Коментирай!

За да оставите коментар, трябва да сте регистрирани и да влезете в профила си. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.
Към началото
  1. Още от Севлиево