С две международни награди се завърнаха младите театрали от Основно училище „Неофит Рилски“ - Габрово

Водеща! Stsena-ot-„YUnatsi-s-umni-kalpatsi“-na-Nikola-Rusev
Сцена от „Юнаци с умни калпаци“ на Никола Русев

В престижен международен конкурс за таланти "POP FONDATION" в Коста Брава Испания, участваха 10 момичета и момчета от детски театрален състав „Вълшебник“ при Основно училище „Неофит Рилски“ с ръководител Виктория Петрова. За отличията се състезаваха 49 участници от десет държави: Казахстан, Испания, Холандия, България, Унгария, Италия и др.

 Компетентното и прецизно жури от четирима професори от различни държави – специалисти по вокално пеене, сценично изкуство, хореография, оценяваше изпълненията. С успешното си представяне младите театрали от Театрален състав „Вълшебник“ показаха силата на българското слово, песни и танци със спектакъла „Юнаци с умни калпаци“ на Никола Русев. На международен език всичко прозвуча разбираемо, публиката и журито приеха и разбраха хумора в изпълнението, оригиналните сценични решения с български привкус. Да се състезават на български език е голямо предизвикателство, но „Вълшебниците“ успяха в ограничените минути на един спектакъл да завладеят публиката с оригинални хрумвания, в които присъстваха даже „лютите чушки“, нашенските кратунки, младежките закачки, оригиналния декор и красивите народни носии. Четирима „юнаци“ в изпълнението на Дивлин, Цветиан, Мишо и Стоян още в първите минути предизвикаха смях и аплодисменти. Талантливата Микаела и мъдрата Даяна сложиха началото на закачките, с които ги посрещат и поставят поредица от уловки, аплодисменти и настроения. Даже красивата игра на Александра, Мирослава, Мария и Лилия, които прибраха „юнаците“ с българската „каляска“, т. е. каруца, за да завърши спектакълът с театрализиран танц върху песента „Чуй ме, Дилмано“. Публиката в залата, предимно от млади хора от различни държави, бурно аплодира „юнаците“ и „момите“ и така съставът единствен получи покана за две участия в гала концерта, след което започна награждаването. От 49 участника само 9 получиха награди. ДТ „ Вълшебник“ се завърна с:
Трета награда във втора възрастова група, категория „Театър“, и единствената специална награда на журито и публиката.
Всеки един участник получи престижна диплома за актьорско постижение.
Наградите са важни, но важен е онзи миг, когато падне театралната завеса и те мечтаят за следващата, която ще се отвори отново, и да усетят пак, че театърът е състезание с много любов, талант и труд.
Децата усетиха с поредица от представяния цяла година и с този престижен конкурс, че качил се веднъж на сцената, това е мечта за цял живот, тръгнала от детството.
Международното участие даде на децата неповторими мигове на израстване, през които всеки отнесе много от красотата на средиземноморските плажове, от неповторимата Барселона, от новите запознанства и предизвикателството на фестивалната сцена.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото