Международна конференция „Професионалното образование и обучение - предпочитан избор“

Топ новина! Ddelegatite-na-konferentsiyata-byaha-vpechatleni-ot-rabotata-na-„Ideal-Standart-Vidima“-s-gimnaziite
Дделегатите на конференцията бяха впечатлени от работата на „Идеал Стандарт-Видима“ с гимназиите

Министерство на образованието в рамките на инициативите на Българското председателство на Съвета на ЕС организира двудневна международната конференция „Професионалното образование и обучение - предпочитан избор“ в Бояна.

Министерство на образованието в рамките на инициативите на Българското председателство на Съвета на ЕС организира двудневна международната конференция „Професионалното образование и обучение - предпочитан избор“ в Бояна. „Идеал Стандарт - Видима“ бе поканена за участие в международния форум, като една от малкото компании в България с най-дългогодишна практика за партньорство и сътрудничество с професионалните гимназии. Компанията бе представена от Светла Георгиева, която очерта важните проекти на севлиевското дружество, свързани с професионалното ориентиране и обучение на младите хора в региона. Някои от основните проекти са подкрепа при реализиране на съвместни паралелки - специалност (от 1995 г. до днес), Панорама на средното образование в Севлиево, Дуално обучение - проект „Домино“ - „Учене чрез работа“, Европейски проект „Ученически практики“, производствена практика в реална работна среда, проект „Европейска CNC мрежа. Влак към Европа“, проект „Изграждане на образователен парк“, конкурс „Най-добра иновативна идея“, Международен младежки семинар, Технически олимпиади, Дни на отворени врати, Открити уроци и други.
Много от делегатите на конференцията бяха впечатлени от работата на „Идеал Стандарт-Видима“ с гимназиите и поискаха информация за начина на тяхното прилагане в други региони на страната.
Форумът бе открит от заместник-министъра на образованието и науката Деница Сачева, която посочи, че професионалното образование излиза извън рамките на училищното обучение и може да даде умения за работа на всеки, независимо от възрастта. „Новите компетенции като дигитална и медийна грамотност и предприемачество трябва да се придобиват и надграждат цял живот“, каза тя и добави, че този тип обучение има както икономически, така и социален аспект. По данни Европейския център за развитие на професионалното образование и обучение (CEDEFOP) 61% от българите смятат, че професионалното образование и обучение осигурява по-добра и доходоносна работа. Близо 70% от обучаващите се в професионални гимназии в България са били наясно с възможностите, които предлага този вид обучение, преди д а го запишат. Това е с 10% повече от средното за страните членки в ЕС.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Индустрия

Към началото

Следвай ни