„Градът” и „8” със статии за ЕМО „Етър”

Водеща!
Statii-za-EMO-„Et-r”
Статии за ЕМО „Етър”

Две от най-авторитетните български списания – „Градът” и „8”, публикуват статии, посветени на Етнографски музей на открито „Етър” в броевете си за юли и август.

Новите дрехи на музея „Етър” - това заглавие избират от редакцията на списание „8”, за да представят новата визуална идентичност на институцията. В списанието се акцентира, че автор на новия графичен знак е Красен Кръстев, съумял да синтезира едновременно няколко образа - стилизирана буква Е (като Етър, но и като Етнографски), която напомня и шевица, и цвете, и водно колело.

Новите шрифтове са разработени специално за музея и никой друг няма такива. Създаването на графична идентичност не е въпрос на хрумка - пише в статията на списание „8”, а изграждане на стройна система, базирана на принципи.
Новата идентичност на музея можете да видите във всички рекламни материали, които анонсират предстоящия ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти, става ясно за читателите на списанието.

Архитектурният конкурс, който ЕМО „Етър” проведе във връзка с реконструкцията на хотелския си комплекс е една от важните теми на списание „Градът”. Изданието отделя значително място на темата - страниците от 112 до 119 („Градът” е с над 350 страници), са посветени на това значимо за музейните среди, общността на архитектите и дизайнерите събитие.

В списанието може да се прочете голямо интервю с директора на Етнографски музей на открито „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. „Настъпил е моментът да надградим това, което са завещали предходните поколения” - тези нейни думи са изведени в заглавие.

„Амбицията на музея е да бъде модел за подражание на други подобни институции”, казва още доц. Димитрова, която споделя философията си, че е необходимо музейната общност в страната да бъде по-отворена и търсеща. Нужните професионалисти и финансиране винаги се намират.

Списанието представя и тримата архитекти - Андрей Андреев, Петя Николова и Милена Фетваджиева, които са
проектанти на реконструкцията на хотела в „Етър”-а. Те смятат, че сградата е с безспорна архитектурна стойност. „От премирания в конкурса за визуална идентичност проект разбрахме, че ръководството на ЕМО „Етър” е отворено за един съвременен поглед и интерпретация на даденостите на средата, разбира се, с уважение и разбиране на традицията и архитектурните качества на сградата”, казват архитектите в статия от списание „Градът”.

Коментирай!

За да коментирате, влезте в профила си или се регистрирйте. Ако нямате регистрация, може да се регистрирате тук. Можете директно да коментирате чрез профила си във Facebook.

0 коментара

Към началото
  1. Още от Култура

Календар

ПОН ВТО СРД ЧЕТ ПЕТ СЪБ НЕД

Адрес "100 вести"

И това го има"

Виц на деня