"Габровската черга" от коприна в Дневния център за деца и младежи с увреждания

Gabrovska_4erga_9.jpg
Gabrovska_4erga_9.jpg
Творбите на децата от Центъра са част от дейностите по проект на Ива Пенчева, финансиран от Община Габрово

На 30 септември в Дневния център за деца и младежи с увреждания в Габрово се състоя финално събитие по проекта „Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия“ на Школата за приложно изкуство – Ива Пенчева. Проектът е финансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово за 2022 година, приоритет Колаборации.

В Дневния център бяха представени повече от 30 картини, изработени в последните от проекта 10 ателиета за рисуване върху коприна и стъкло.

Освен в Центъра на бул. „Трети март“ дейностите по „Габровска черга“ се реализираха чрез 5 ателиета за деца и възрастни пред Дечковата къща, в Градинката с мечето, на Моста до НТС и в двора на Интерактивен музей на индустрията, както и в едно ателие в Троян.

Част от творбите на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания бяха включени в пътуващите изложби в Габрово, Трявна и Троян. Всяка Община получи като подарък по една една творба, свързана с българската народна традиция.

Идеята за колаборация се осъществява чрез сътрудничеството на ръководителя на Школата Ива Пенчева с Десислава Недялкова – резбар от Трявна, и Ивелина Методиева – скулптор.

Трите сме възпитанички на Тревненската гимназия и проектът ни събра отново – разказва Ива Пенчева. – Аз ги поканих да участват в мой проект. Искаме да покажем, че три различни изкуства, три различни материала могат да се обединят в нещо много красиво, което може да се открие в българските традиции и конкретно в габровската черга. Работата с децата от Дневния център ми даде възможност да видя, че те се нуждаят от повече и по-специално внимание. И го заслужават! Затова следващата година бих искала да направя ателиета в подобни центрове за деца със специални потребности в различни градовете и после техните творби да бъдат показани в пътуващи изложби.“

 

.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни