Новини и актуална информация за политиката, икономиката, спорта и културата - 100 Вести ОНЛАЙН

10-04-2017 14:25:59 |

Дряново|Успехи


    Дряновецът Светослав Казаков се подготвя да изкачи най-високия връх в Европа - Елбрус, 5642 метра. „Най-доброто време за изкачване е юли-август, но може да изпреварим или изостанем малко - тоест да качваме в края на юни или началото на септември. Не сме фиксирали дати, все пак зависи от визите и полетите“, коментира алпинистът.
     Миналата година Светослав е покорил връх  Казбек в Кавказ - 5000 метра. „Изкачването на Казбек премина благополучно, като хванахме единствения „прозорец“ от хубаво време по време на престоя си в Грузия. Просто имахме късмет и решихме да не изпускаме момента. Горе всичко мина гладко - нямахме аварийни ситуации, групата беше добре подготвена и доста бързо се качихме и слязохме до лагера на 3700 метра. Естествено си беше доста ветровито, което е нормално за такава височина.  
    През 2013-та покорхме връх Монблан - 4810 метра, в група с още двама алпинисти. Тогава за 13 часа преминахме цялото било, което включва още два върха. Скоростното изкачване не беше от желание да поставяме някакво постижение. Може би се случи така заради трупаното с години нетърпение и очакване да стъпим на връх в Алпите. Успехът ни вдъхна увереност и следващата година тръгнахме уверено към Матерхорн, който е само 4478 метра. Бяхме група от петима алпинисти, но Алпите този път не бяха благослонни към нас. Беше истинска зима сред лятото, а ние не бяхме добре екипирани. Тръгнахме нагоре, но разбрахме, че планината е по-силна от нас. Трябваше да се върнем. И за това беше необходима повече воля, отколкото да вървиш нагоре. Не ти се иска да се откажеш от мечтата си, но можеш да направиш само едно - да се примириш. Трудно се взема такова решение след всички усилия, тренировки и средства, които си вложил. Въобще трудно е да мислиш сред разредения въздух, а когато виждаш върха и той ти се струва съвсем близо, е почти невъзможно да си кажеш: „Връщам се!”. Въпреки че Матерхорн е още в главата ми, знам, че тогава научих много важен урок - тръгвайки към целта си, трябва да знаеш и кога да се върнеш. Задължително е да разбираш планината и да се съобразяваш с нея!”, разказва Светослав.
    Всички свои участия  в експедиции досега алпинистът е финансирал сам. Но за високите върхове са нужни много повече средства, затова Светослав очаква финансова помощ от хора, готови да му повярват и да го подкрепят в битката му с върховете.

За да оставите коментар, трябва да сте регистрирани и да влезете в профила си. Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук.

Коментари:

все още няма коментари

Златна колекция

виж всички

Анфас

виж всички

Арт

виж всички

Християни

виж всички

Уч.сом

виж всички

Анкета

Виц на деня

Народ, който пие вода с уран и яде лютеница с наркотици, не може да бъде заличен.

По-страшно от уран във водата е вода в ракията!

Младеж сваля мадама:
- Какво силно излъчване имаш. От къде си?
- От Хасково.
2010 © Всички права запазени. "100 Вести" - Вестникът, без който не можете.
Уеб Дизайн: FreeWeb Ltd.